Hrvatska će pomoći BiH na putu u NATO

Ministri odbrane Hrvatske i BiH potpisali su sporazum o saradnji dviju zemalja na području odbrane (Fena)
Ministri odbrane Hrvatske i BiH potpisali su sporazum o saradnji dviju zemalja na području odbrane (Fena)

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Muhamed Ibrahimović potpisali su u srijedu u Sarajevu sporazum između hrvatske vlade i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji dviju zemalja na području odbrane, najavivši nove zajedničke aktivnosti na tom planu, uključujući učestvovanje u međunarodnom mirovnim misijama poput one u Afganistanu.

Kotromanović je kazao novinarima kako Hrvatska Bosnu i Hercegovinu smatra potpuno prijateljskom državom, s kojom želi jačati vojnu saradnju.

“Mi smo do sada, a i dalje ćemo snažno lobirati i lobiramo da Bosna i Hercegovina postane stalna članica NATO-a. To je naš interes i interes Bosne i Hercegovine”, rekao je on.

Kazao je kako je sa bh. kolegom razgovarao o saradnji na planu odbrambene politike, pri čemu su iznesene nove ideje o tome šta bi se moglo zajednički raditi i kako koristiti zajedničke kapacitete, što je sastavni dio “smart defence” politike kakvu zastupa NATO.

“Na tom polju možemo učiniti dobre i kvalitetne stvari za naše oružane snage”, izjavio je hrvatski ministar obrane.

Dodao je kako je bilo riječi i o saradnji u misijama u kojima obje zemlje učestvuju, poput ISAF-a, što je dobar put za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Velika očekivanja od Chicaga

Kotromanović je istakao kako u odnosima ministarstva odbrane dviju države nema nikakvih otvorenih pitanja, a da obje strane imaju isti interes jačati ukupnu regionalnu saradnju.

Ibrahimović je podsjetio kako su ministarstva odbrane i vojske dviju zemalja i do sada sarađivale na temelju ranije potpisanog Memoranduma o razumijevanju, a kroz novi sporazum ta će saradnja postati konkretnija i dobiti nove oblike.

“Jako nam je važno da imamo podršku Hrvatske i njenog Ministarstva obrane na putu ka članstvu u NATO-u”, rekao je on.

Konstatirao je kako će sva iskustva na tom putu, koji je Hrvatska već prošla, biti veoma korisna za Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći o očekivanjima od predstojećeg samita NATO-a u Chicagu, Ibrahimović je kazao kako ne vjeruje da će Bosna i Hercegovina na tom skupu i formalno dobiti “zeleno svjetlo” za početak provedbe uvjetno odobrenog Akcijskog plana za članstvo (MAP), jer još nije riješeno pitanje knjiženja objekata koji su potrebni Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Istakao je kako se nada da će sve poteškoće na tom planu uskoro ipak biti uklonjene, jer o tome postoji politički dogovor u Bosni i Hercegovini.

“Ako ne u Chicagu, nadam se aktiviranju MAP-a ubrzo nakon toga”, rekao je Ibrahimović.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO