Duel Tadića i Nikolića: Optužbe za neistinu

Prof. dr. Predrag Vujović, stručnjak za odnose s javnošću, kazao je za Al Jazeeru da je ukupni pobjednik debate Boris Tadić (RTS)
Prof. dr. Predrag Vujović, stručnjak za odnose s javnošću, kazao je za Al Jazeeru da je ukupni pobjednik debate Boris Tadić (RTS)

Radio-televizija Srbije organizirala je u srijedu navečer sučeljavanje predsjedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, u kojem su pokazali da se njihove politike strateški razlikuju po gotovo svim unutrašnjim i vanjskopolitičkim pitanjima.

Treći duel predsjedničkog kandidata naprednjaka Tomislava Nikolića i demokrate Borisa Tadića od 2004. i 2008. započeo je pitanjem o navodnoj krađi izbornih glasova na proteklim izborima.

„Uz krađu, koju ne žele da istraže, a sami priznaju da ne mogu da pronađu više od 20 nestalih džakova. Pitaju me zbog čega sam, uprkos tome, odlučio da idem u drugi krug. Kažem im da ne mogu da ostavim Srbiju“, kazao je Nikolić tokom duela koji je trajao sat i pol.

‘Krađa’ glasova

Tadić je odgovorio:
„Gospodine Nikoliću, Vi dobro znate da sve što ste rekli nije istina. Imali ste prilike da to dokažete na sudu, ali niste. Mislim da to što radite nije dobro i da urušava sliku Srbije.“

Nikolić se osvrnuo i na medijsku hajku koja je vođena protiv njega i naprednjaka.

„Prošli smo strašnu kampanju u kojoj je DS potrošio desetine miliona eura, u kojoj je cilj bio da se snizi rejting Tomislava Nikolića“, kazao je on.

Tadić je rekao da je Nikolić to izmislio.

„Krađa glasova je izmišljena da se izborima da potpuno drugi smisao. Mislim da to što radite nije dobro i da urušava sliku Srbije“, rekao je Tadić.

Tokom završnih riječi Nikolić je pozvao birače da kazne Tadića.

„Glasajte za sigurnost i bezbednost svoje dece“, kazao je Tadić.

Stav stručnjaka

Prof. dr. Predrag Vujović, stručnjak za odnose s javnošću, kazao je za Al Jazeeru da je ukupni pobjednik debate Boris Tadić.

„Jedan naš kolega dobio je zadatak da ne gleda TV nego samo sluša i, prema njemu, kandidati su što se tiče verbalne komunikacije bili podjednaki. Televizija je sasvim drugačiji medij, ona se više gleda nego što se sluša“, rekao je Vujović.

„Što se tiče retorike, Tadić je imao posebnu poruku za poljoprivrednike, nezaposlene, vojna lica, mlade, dok se Nikolić više bavio Tadićem, rezultatima lošeg vođenja Srbije poslednje četiri godine.“

„RTS je pripremila sve unapred, poslala teme, tako da su se za tih osam tema očigledno njihovi timovi dobro pripremili.“

„Komunikološki gledano i u retoričkom smislu, Tadić je bio nešto kvalitetniji“, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO