Rusija: Kosovo obučava sirijske pobunjenike

Čurkin je zatražio da međunarodna tijela na Kosovu djeluju protiv planova o obuci pobunjenika (Reuters)

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj se raspravljalo o izvještaju glavnog tajnika UN-a o stanju na Kosovu dobila je iznenađujući obrat kada je ruski ambasador pri svjetskoj organizaciji Vitalij Čurkin rekao da Rusija sumnja kako bi Kosovo moglo poslužiti kao poligon za obuku sirijiske opozicione vojske, izvještava dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Naš novinar javlja da je optužbu negirao ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj.

“Ruski diplomata je izjavio na samoj sjednici da su zabrinjavajuće informacije koje, kako je rekao, objavljuju razni mediji, da kosovske vlasti imaju kontakt sa sirijskom opozicijom radi obuke pobunjenika”, javlja Puljić.

Čurkin je naglasio da bi takav potez bio u suprotnosti s onim što pokušavaju postići posrednik UN-a, Kofi Annan i Arapska liga.

“Kosovo može postati međunarodni centar za obuku raznih pobunjenika i naoružanih skupina, što će biti ozbiljan faktor destabilizacije i izvan Balkana” – kazao je ruski veleposlanik koji je u ime svoje vlade tražio da međunarodne organizacije, koje se nalaze na Kosovu, ustanu protiv takvih planova”, izvještava Puljić. 

Kosovski ministar vanjskih poslova, Enver Hoxhaj, negirao je navode da se na Kosovu obučavaju pripadnici sirijske opozicije.

U obraćanju novinarima nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, Hoxhaj je rekao da kosovska vlada podržava pobunu protiv režima u Siriji i da ima diplomatske kontakte sa sirijskom opozicijom.

Odmah nakon sjednice Vijeća sigurnosti šef kosovske diplomacije Enver Hoxhaj je rekao da njegova zemlja ne obučava sirijske pobunjenike, ali da podržava njihove razloge za borbu: “ Naša je pozicija kao vlade vrlo jasna. Mi smo bili među prvim vladama u Evropi koje su podržale  opoziciju u Libiji i drugim arapskim zemljama prošle godine zbog toga što smo se i samo borili za iste ciljeve, za iste vrijednosti. Imamo isti pristup prema Siriji i imamo neke diplomatske kontakte sa sirijskom opozicijom. Naravno da mislim da mi snažno podržavamo njihove razloge” – kazao je Hoxhaj koji je na upit jednog novinara je li moguće da sirijska opozicija ima obuku na Kosovu odgovorio “…ni najmanje”.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je pozvalo međunarodna tijela koja djeluju na Kosovu da spriječe da se ta regija pretvori u poligon za sirijske pobunjenike, prenosi ruska agencija RIA.

Destabilizirajući faktor

Izaslanstvo sirijske opozicije posjetilo je Kosovo u aprilu kako bi, navodno, postiglo dogovor o razmjeni iskustava u gerilskom ratovanju protiv vlasti.

Rusko Ministarstvo navodi u saopćenju da su se razgovori odnosili na načine organiziranja oružanog otpora protiv vlasti, ali i na osposobljavanje sirijskih militanata na Kosovu.

“Postoje planovi da se koriste područja na Kosovu koja nalikuju terenu u Siriji. Također, raspravljalo se o mogućnostima uspostave kampova za obuku u bivšim bazama Oslobodilačke vojske Kosova”, navodi se u saopćenju.

“Preobrazba Kosova u međunarodni poligon za naoružane militanate može postati ozbiljan destabilizirajući faktor koji bi se mogao proširiti izvan Balkana. Pozivamo međunarodna tijela koja djeluju na Kosovu da poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječili ti planovi”, istaklo je rusko Ministarstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada