ICTY: Alphons Orie će suditi Ratku Mladiću

Predsjednik Haškog tribunala (ICTY) Theodor Meron odbio je u utorak zahtjeve odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) i optuženog za genocid, generala Ratka Mladića, za izuzeće predsjedavajućeg sudije Alphonsa Oriea i odlaganje početka sudskog procesa, koje je zakazano za srijedu.

“Nakon analize Mladićevih argumenata i odgovora sudije Oriea, nezadovoljan sam što Mladić smatra da bi jedan razumni posmatrač, adekvatno informiran, mogao biti u izvjesnoj mjeri pristrasan i, shodno tome, zaključujem da Mladićev zahtjev za izuzećem sudije ne zaslužuje dalje razmatranje”, obrazložio je Meron.

Mladićeva odbrana je u petak zatražila od predsjednika ICTY-a izuzeće sudije Oriea, optužujući ga za pristrasnost, jer je bio sudija u više drugih slučajeva u kojima su nekadašnji Mladićevi saradnici osuđeni, kao i zbog toga što je kao Holanđanin pristrasan i kad su u pitanju optužbe za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Meron je nezadovoljan što Mladić smatra da bi jedan razumni posmatrač, adekvatno informiran, mogao biti u izvjesnoj mjeri pristrasan.

Mladićevi advokati su u više navrata uputili zahtjev da se odloži početak suđenja, a to su učinili i u ponedjeljak, tražeći da se početak suđenja odloži za šest mjeseci.

Odbrana smatra da joj nije pravovremeno omogućen pristup većem broju dokumenata, među kojima ima onih koji su ključni za suđenje.

Kako je iz Haga izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, prvostepena presuda očekuje se do 2013. godine.

Drlja je kazala da je na Sudu sve spremno za početak suđenja kojem bi trebalo prisustvovati stotinu novinara.

“Glavno pitanje je da li će se pojaviti i Ratko Mladić. U teoriji bi suđenje bez njega moglo započeti”, rekla je Drlja.

Optužnica u 11 tačaka

Suđenje Mladiću počet će u srijedu u 9 sati uvodnom riječju Tužilaštva, a Mladićeva odbrana je navela da u ovoj fazi postupka neće držati uvodnu riječ i da se optuženi neće obraćati Sudskom vijeću.

Tokom suđenja bi trebalo biti saslušano 413 svjedoka Tužilaštva, među kojima i dva vještaka.

Planirano je da saslušanje prvih svjedoka i izvođenje dokaza optužbe počne 29. maja.

Tokom suđenja bi trebalo biti saslušano 413 svjedoka Tužilaštva.

Mladić je u 11 tačaka optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

On je, poslije dugogodišnjeg skrivanja, uhapšen 26. maja prošle godine u selu Lazarevo kraj Zrenjanina, a 31. maja je izručen u Hag.

Izvor: Al Jazeera i agencije