Generalni direktor Al Jazeere u Sarajevu

Ahmed bin Jassim Al-Thani, generalni direktor Al Jazeera Media Networka, u ponedjeljak je stigao u dvodnevnu posjetu Sarajevu.

Al-Thani je posjetio prostorije Al Jazeere Balkans, te razgovarao sa svim zaposlenicima ove televizijske stanice, koja je dio globalne medijske mreže Al Jazeera.

Ovo je prva posjeta generalnog direktora otkako je Al Jazeera Balkans počela sa radom u novembru 2011. godine.

Brojne nagrade

Al-Thani je istakao da je Al Jazeera dobitnik brojnih svjetskih nagrada za rad medija u protekloj godini, a mreža je bila nominirana i za Nobelovu nagradu za mir.

Ranije ovog mjeseca Al Jazeera je dobila nagradu za slobodu govora Roosevelt fondacije. 

Al Jazeera English je u februaru proglašena News kanalom godine na dodjeli Royal Television Society Awardsa (RTS) u Velikoj Britaniji, te tako potukla konkurenciju, uključujući BBC i Sky News.

Ranije je Al Jazeera osvojila priznanje Alfred I. DuPont sa Univerziteta Columbia za dokumentarni film o Haitiju.

Mreža je, također, dobila nagradu Columbia Journalism Award, koju jednom godišnje dodjeljuje navedeni  univerzitet za podrobno i kvalitetno izvještavanje o zbivanjima na Bliskom Istoku.

Al Jazeera English je dobitnik prestižne nagrade Peabody, koja je ovom kanalu u aprilu dodijeljena za izvještavanje o „Arapskom buđenju“.

Nagrada, koju već 72 godine dodjeljuje Univerzitet u Georgiji, Sjedinjene Američke Države, najstarija je nagrada u elektronskim medijima.

Tokom razgovora s menadžmentom kuće Al-Thani se informirao o radu AJB-a i prilikama u regiji.

On će u srijedu prisustvovati Sarajevo Business Forumu, koji se održava u organizaciji BBI banke i Islamske banke za razvoj. 

Izvor: Al Jazeera