Dogovor Prištine i Beograda o izborima

Nedoumica oko sprovođenja predsjedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu više nema. Vlada Srbije i OSCE potpisali su protokol o saradnji. Izbori će biti sprovedeni na 90 biračkih mjesta na ukupno 28 lokacija, a biračke odbore čini će predstavnici lokalnih Srba i OSCE-a. Kako je ranije saopćeno, lokalni izbori neće biti održani.

Brojanje glasova sa Kosova prvi put biće organizovano u Raškoj, van teritorije na kojoj se izbori održavaju.

„Odahnuli su svi. Beograd koji će dobiti parlamentarne i predsedničke izbore na delu teritorije koji još uvek smatra svojim. Priština jer će izborni proces nadgledati i sprovesti predstavnici OEBS-a. Međunarodna zajednica jer je pronađeno rešenje“, izvještava reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Velika odgovornost OSCE-a’

Predsjednica skupštine Srbije i vršiteljica dužnosti predsjednika Srbije, Slavica Đukić Dejanović, kaže da će biračke odbore činiti kombinovani sastav predstavnika OSCE-a i lokalnih Srba, te da će izbori biti sprovedeni u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Ona je pozvala Srbe sa Kosova da doprinesu mirnoj realizaciji izbora, dok će OSCE imati veliku odgovornost:

„Kako bi izbori na Kosovu i Metohiji i parlamentarni i predsednički bili u duhu demokratskih sistema vrednosti i potrebe svakog čoveka na Kosovu i Metohiji i svakog Srbina da svoje elementarno  pravo, pravo na glasanje i biranje i realizuje”, kaže Đukić Dejanović.

Republička izborna komsija donijela je odluku da će izbori biti održani na 90 biračkih mjesta. Mnoga od njih su sada spojena iz sigurnosnih razloga a vođeno je računa da na jednom biračkom mjestu ne bude manje od 100 niti više od 2.500 birača.

Pozitivne reakcije iz EU

„Dogovor OEBS-a i Vlade Srbije, pozdravila je i kosovska vlada. Zvaničnici u Prištini kažu da je dogovor na evropskim principima i vrednostima. Naglašavaju da će Srbi glasati u mobilnim centrima a da će brojanje glasova biti organizovano van teritorije Kosova jer u  Prištini još uvek nema ambasade Srbije”, izvještava Bobetić.

Za kosovsku vladu važno je i to što je Srbija pristala da prvi put poslije 13 godina ne organizuje izbore na Kosovu.

Dogovor Beograda i OSCE-a pozdravila je i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku, Catherine Ashton. Ona je pozvala sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu izazvati zategnutnost.

Izvor: Al Jazeera