Zukorlić najavio kandidaturu za predsjednika

Tri dana nakon što su raspisani predsjednički izbori u Srbiji, utrku za novog šefa države najavilo je 11 kandidata.

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Đorđe Kostić, najveće iznenađenje je predsjednička kandidatura glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

“Analitičari ocenjuju da će se najtešnja borba za mesto predsednika Srbiji voditi izmedju Borisa Tadića i Tomislava Nikolića”, kazao je Kostić.

Na konferenciji za novinare održanoj u Novom Pazaru, Zukorlić je kazao da je vjerovatnije da će se kandidirati kao predsjednik neke stranke nego grupe građana, ali da će o tome odlučiti u ponedjeljak.

Zukorlić je rekao da su država i društvo na ivici propasti i da bi bilo sebično to posmatrati, a ne ponuditi  “program spasa” koji je, kako tvrdi, prihvatljiv za sve građane.

Dodao je da je program koji nudi prihvatljiv za Sandžak i za Srbiju.

“Predsjednik mora biti predsjednik svih građana, pa i onih koji ga za njega ne glasaju”, kazao je Zukorlić, dodavši da je njegov program potpuno lišen dosadašnjih refleksija dnevno-političke problematike.

‘Narušavanje Ustava IZ-a’

On je rekao da će se povući sa trenutne funkcije ukoliko bude izabran za predsjednika, jer, kako je kazao, te dvije funkcije su nespojive.

Zukorlić je rekao da njegova kandidatura nije neočekivana za one koji ga  poznaju, ukoliko su pažljivo pratili njegov dosadašnji rad.

“Moja cjelokupna misija je civilizacijsko-duhovna … takva da nikada u važnim trenucima za sve građane nisam bio po strani … pokazao sam da želim preuzeti odgovornost u mjeri u kojoj to bude prepoznato”, kazao je Zukorlić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić kazao je da je Zukorlićeva najava „najgrublje narušavanje Ustava Islamske zajednice“, nezabilježeno  u novijoj historiji sekularizma.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kazao je za Al Jazeeru da Zukorlić ovim potezom želi učvrstiti svoju političku i vjersku poziciju u Sandžaku.

„Zukorlićeva kandidatura na neki način ide u pravcu objedinjavanja što je veći mogući broj Bošnjaka pod jednu političku opciju i on traži šansu u ne baš tako maloj konkurenciji [Sulejmana] Ugljanina i Rasima Ljajića da afirmiše … sebe kao nekog i političkog i verskog lidera tog regiona“, rekao je on.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić kazao je da je Zukorlićeva najava „najgrublje narušavanje Ustava Islamske zajednice“, nezabilježeno  u novijoj historiji sekularizma.

“Kandidovanje Zukorlića je čin kojim je on izašao iz Islamske zajednice i time prestao da bude sandžački muftija. Time je otklonjen glavni razlog nejedinstva Islamske zajednice u Srbiji”, rekao je Zilkić.

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je  u subotu lidera Demokratske stranke Borisa Tadića i lidera koalicije SPS-PUPS-JS Ivicu Dačića kandidatima za predsjednika Srbije.

Prema njegovim riječima, najava o Zukorlićevoj predsjedničkoj kandidaturi je samo potvrdila njegove ranije tvrdnje da je Zukorlić “megaloman koji je nezajažljiv u svojim prohtjevima i ciljevima”.

Narodni poslanik i funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović kazao je da Zukorlić svojom najavom „bruka i sramoti Islamsku zajednicu i vernike kojima bi trebalo da služi“.

“Ovim činom je dokazao da ga ništa osim njega samog ne interesuje, ni vernici niti Islamska zajednica, niti Bošnjaci. Najbitnije mu je da uzme novac iz budžeta”, poručio je Omerović.

Potvrđena kandidatura Tadića i Dačića 

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je  u subotu lidera Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i lidera koalicije SPS-PUPS-JS Ivicu Dačića kandidatima za predsjednika Srbije.

Tadića je kao kandidata ranije u subotu  predložila koalicija “Izbor za bolji život”.

Potpredsjednik DS-a Dragan Đilas kazao je da Tadić zagovara politiku „integracija u Evropi, pomirenja, mira, bezbednosti i razvoja“.

Žarko Obradović, potpredsjednik SPS-a kazao je da je Dačić  čovjek „ koji sme jasno da kaže sve ono što je deo problema građana Srbije i način njihovog rešavanja koji je pokazao protekle četiri godine da je najbolji ministar u Vladi Srbije“. 

Žrijeb kojim će se odrediti raspored kandidata na zbirnoj listi na izborima za predsjednika Srbije bit će održan 20. aprila u 19.15 sati.

Ukupan broj pravno valjanih izjava birača koji podržavaju prijedlog koalicije SPS-PUPS-JS je 15.112, navodi se u saopćenju RIK-a, dok je Tadićevu kandidaturu podržalo 26.798. birača.

Kandidatkinja Srpske radikalne stranke za predsjednicu Srbije je Jadranka Šešelj, supruga optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja, koja je saopćila da se na kandidaturu odlučila kako bi odbranila politički program svog supruga, SRS i „interese Srbije i Srba“.

Nosilac liste koalicije “Preokret” i njen predsjednički kandidat Čedomir Jovanović izjavio je u subotu na predizbornom skupu u Kraljevu da se svi koji na izborima 6. maja osvoje dovoljan broj glasova da pređu cenzus, moraju dogovoriti oko prioritetnih poslova.

Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije, je istakao da su izbori borba ideja, planova i programa, a ne zastrašivanje građana nekim drugim političarom koji bi mogao doći na vlast.

Žrijeb kojim će se odrediti raspored kandidata na zbirnoj listi na izborima za predsjednika Srbije bit će održan 20. aprila u 19.15 sati, a svi kandidati koji žele sudjelovati u trci izbornu listu mogu predati do 15. aprila u ponoć, odlučeno je na sjednici RIK-a.

Zbirna lista kandidata bit će objavljena najkasnije 20. aprila u ponoć, dok se utvrđivanje konačnih rezultata izbora za predsjednika Srbije mora završiti najkasnije 10. maja u 20 sati.

Kandidati koji se žele povući iz izborne trke ili odustati od kandidature to mogu uraditi do 19. aprila u ponoć.

Izbori za prvog čovjeka Srbije održavaju se 6. maja, zajedno sa parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima. 

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nešto više od mjesec dana ostalo je do trenutka kada će jedna od političkih opcija proglasiti pobjedu na centralnom gradskom trgu.

27 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO