Thaci: Paralelne institucije bit će ukinute

Paralelne institucije na sjeveru Kosova bit će rasformirane, ali Kosovo želi imati dobrosusjedske odnose sa Srbijom, rekao je kosovski premijer Hashim Thaci u razgovoru sa reporterom Al Jazeere Ivicom Puljićem u Washingtonu.

Thaci je ponovio da je Kosovo nezavisno i da uskoro očekuje priznanje preostalih pet članica Evropske unije koje ga i dalje smatraju dijelom Srbije.

Uprkos činjenici da Srbi na sjeveru Kosova ne priznaju vlast u Prištini, kosovski premijer ne smatra sjever kriznim žarištem.

“Ratovi su se završili jednom za svagda u regionu.  Nažalost, način razmišljanja Slobodana Miloševića postoji kod nekoliko zvaničnika Beograda koji provociraju incidente“, rekao je Thaci.

„Izazivači incidenata treba da odgovaraju po Ustavu i zakonu.“

‘Odustati od incidenata’

On je kazao da će, kako ih je nazvao, paralelne institucije na sjeveru Kosova, biti rasformirane. Ovim institucijama upravlja zvanični Beograd.

“Srbi su u najvećem dijelu Kosova integrirani u lokalne institucije, organiziraju slobodne izbore. Biraju svoje legitimne predstavnike. Mi sada s njima imamo sjajnu komunikaciju. Investiramo u novoformirane općine u procesu decentralizacije”, kazao je Thaci.

“Svakako, sada treba raditi s onima na sjeveru tako da se i Srbi na Kosovu integriraju u institucije Kosova, da postanu dio parlamenta, Vlade, lokalnih institucija. Rasformirat  ćemo sve paralelne strukture na sjeveru s posebnim akcentom na prisustvo MUP-a i srpskih obavještajnih službi.”

Thaci je kazao da su Srbi na Kosovu “naši građani i tretiraju se jednako kao i svi u Republici Kosovo. Kosovo je nova država, demokratska i multietnička”.

“Želimo imati dobrosusjedsku saradnju sa Srbijom – kao dvije nezavisne i suverene države koje će se sutra integrirati u NATO i Evropsku uniju. Zato svako treba odustati od incidenata, na način da dođe do pomirenja i dolaska evropskih vrijednosti u cijelom regionu i da dođe do recipročnih odnosa države Kosovo i Srbije“, rekao je on.

I sport je u posljednje vrijeme izazvao veliki politički interes na Kosovu.

Kosovska javnost je frustrirana činjenicom da odlična džudistkinja Majlinda Kelmendi ima ispunjenu olimpijsku normu, ali ne i sigurnu kartu za Olimpijske igre u Londonu.

“Na nesreću, do sada nismo učestvovali na Olimpijskim igrama zbog situacije sa Srbijom. Ali, mi smo sarađivali sa Olimpijskim komitetom, također i sa drugim različitim sportskim federacijama u pokušaju da Kosovo učestvuje na Olimpijskim igrama u Londonu”, kazao je Thaci.

Izvor: Al Jazeera