SAD odaju počast stanovnicima Sarajeva

6.aprila je obilježena 20-ta godišnjica početka opsade Sarajeva, najduža opsada u 20-om stoljeću.

Tokom četiri duge godine srpske snage su bombardirale grad i snajperima pucali po stanovnicima tog slavnog multietničkog grada, ubivši 11, 541. osobu.

Muškarce, žene i djecu svih nacionalnosti.

Danas se prisjećamo svh njih, ističe se u saopćenju State Departmenta.

“Mi također odajemo počast  otpornosti koju su pokazali stanovnici Sarajeva tokom opsade uz užasnu cijenu koju su platili, dok je međunarodna zajednica imala problema pronaći efikasan odgovor.”

7.aprila 1992.godine Sjedinjene Države su priznale Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu državu, čime je otpočelo prijateljstvo i saradnja koji su nastavljeni i danas, navodi se u saopćenju.

“Građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni na sve što je njihova zemlja postigla u posljednja dva desetljeća. Bosna i Hercegovina nastoji aktivirati Akcijski plan o članstvu s NATO savezom, a potpisan je i Sporazum o stabilizaciji i udruživanju s Evropskom unijom.”

Sjedinjene Države će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka punoj integraciji u euroatlanske i evropske institucije, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjećanje na izvještavanje o zločinačkom napadu na Porođajnu kliniku kada je cijeli grad pohrlio u pomoć.

05 Apr 2012

Dvadeset godina od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, obilježen je početak jednog od najtragičnijih perioda u historiji Sarajeva. Sarajevska crvena linija simbolična je postavka kojom se odaje počast poginulim sugrađanima tokom skoro četvorogodišnje opsade.   Duž Titove ulice postavljena je 11.541 prazna stolica, simbolizirajući poginule Sarajlije.   Među njima je i više od […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO