Hrvati putuju u BiH po jeftinije namirnice

Uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, mnogi hrvatski građani po namirnice odlaze u prekograničnu kupovinu.

Jeftinija hrana u odnosu na cijene u Hrvatskoj rezultat je, između ostalog, nižeg poreza na dodatnu vrijednost (PDV-a) u svim zemljama okruženja, osim Mađarske, gdje ovaj porez iznosi 25 posto, kao i u Hrvatskoj.

Reporterka Al Jazeere Ivana Brkić posjetila je Orašje, gdje prema procjenama trgovaca i kupaca, hrvatski građani u odnosu na kupovinu u Hrvatskoj  uštede 20 do 30 posto svog kućnog budžeta.

Ivan Čolaković iz Gradišta redovno dolazi u kupovinu u Orašje.

„Mi za našu obitelj uštedimo nekih 100 eura. Usput natočimo gorivo“, kazuje Čolaković.

Dvostruko jeftinija voda

Kako je izvijestila Brkić, alkohol, cigarete, voda, sokovi i pekarski proizvodi  jeftiniji su u BiH nego u Hrvatskoj.

Brkić je u trgovačkom centru koji je posjetila pronašla bocu vode koja je dvostruko jeftinija  u BiH nego u Hrvatskoj, gdje se proizvodi.

„U ovom trgovačkom centru 20 posto zarade ostavljaju hrvatski građani“, kazala je naša reporterka.

U BiH PDV iznosi 17 posto, što znači da Danijela Živković, djelatnica trgovačkog centra i njene kolegice na šalteru često kupcima iz Hrvatske vraćaju iznos PDV-a.

„Morate imati račun preko 100 konvertibilnih maraka [50 eura] bez određenih namirnica – alkohola i cigareta – i 17 posto dobivaju”, kazuje Živković.

Jasna Belošević – Matić iz Hrvatske gospodarske komore kaže da je razumljivo da hrvatski potrošači kupuju u BiH.

„Potrošnja u Hrvatskoj je ionako mala, tako da je to donekle hendikep za hrvatsko gospodarstvo. Osim plaća koje ne rastu … sve više je nezaposlenih – sve to utječe na smanjenje potrošnje”, kazala je ona.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Uz drugi najveći porez na dodanu vrijednost u Evropi, donijeta je i međustopa od 10 posto na jestiva ulja i masti, dječju hranu i isporuke vode.

Published On 17 Feb 2012

Koja su iskustva u naplati PDV-a? Šta ide u prilog jedinstvenoj, a šta diferenciranoj stopi PDV-a? Koje su sličnosti i razlike u državama regiona? Očekuju li se suštinske promjene u sistemu PDV-a? Gosti ove epizode emisije Kontekst su: bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević u Sarajevu, savjetnik sa Ekonomskog instituta u Zagrebu, dr. Željko […]

Published On 04 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO