Sarajevo svjetski centar ratnog novinarstva

Francuski novinar Remy Ourdan organizirao je okupljanje stranih reportera povodom dvadesetogodišnjice početka opsade (Danilo Krstanovi?)
Francuski novinar Remy Ourdan organizirao je okupljanje stranih reportera povodom dvadesetogodišnjice početka opsade (Danilo Krstanovi?)

Piše: Selma Milovanović 

U Sarajevu će biti osnovan prvi svjetski centar za ratno izvještavanje i ratnu umjetnost, saopćio je Remy Ourdan, dopisnik francuskog lista Le Monde, koji je izvještavao iz opkoljenog Sarajeva, kao iz većine ratova u svijetu u posljednjih 20 godina.

Ourdan je ove sedmice u bh. prijestolnici organizirao okupljanje stranih reportera povodom dvadesetogodišnjice početka opsade ovog grada.

Ideju za otvaranje centra podržali su gradonačelnik Sarajeva i ministar kulture Kantona Sarajevo, a pokretači ovog centra smatraju da je glavni grad Bosne i Hercegovine pravo mjesto za njegovu lokaciju, kazao je Ourdan.

Govoreći na završetku konferencije o ratnom izvještavanju održane u sarajevskom hotelu Holiday Inn u petak, Ourdan je kazao da je „Sarajevo centar otpora i mi vjerujemo ovaj centar može biti simbol… njegovog kapaciteta da ponovo ujedini ljude iz svih krajeva svijeta“.

‘Projekat budućnosti’

„Želimo pozvati mlade reportere, umjetnike iz cijelog svijeta. Neka to bude centar gdje se Izraelac i Palestinac, Čečen i Rus mogu sresti i raditi zajedno“, rekao je Ourdan.

„To je projekat budućnosti koji ne postoji nigdje drugo u svijetu.“

Ourdan je kazao da će pokretači centra uskoro osnovati upravni odbor ove privatne nezavisne fondacije, koja će djelovati uz podršku međunarodnih donatora.

„Želimo raditi sa svim sarajevskim organizacijama koje su se u posljednjih 50 godina bavile ratnim reporterstvom, ratnom umjetnošću i sjećanjem na rat“, kazao je Ourdan.

„Neće se ovdje raditi samo o ratnim sjećanjima, nego i o budućnosti.“

Ourdan je u Sarajevo došao na svoj prvi reporterski zadatak u aprilu 1992. i u tom gradu ostao do završetka četverogodišnje opsade.

Njegova ideja za sarajevski susret reportera koji su izvještavali iz opkoljenog grada prerasla je u višednevni događaj sa brojnim izložbama, projekcijama i predavanjima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Novinar Remy Ourdan prošao je brojna svjetska ratišta, ali ni za jedan grad nije ostao vezan kao za Sarajevo.

05 Apr 2012

Tokom opsade, Sarajevo je bilo potpuno odsječeno od ostatka zemlje. Građani su bili bez struje, vode, hrane i lijekova. Ispod sarajevskog aerodroma 1993. godine napravljen je tunel koji je narednih godina bio jedina veza Sarajeva i Sarajlija sa ostatkom svijeta. Priča Adise Ruždić

Volonterski poduhvat mapiranja opsade glavnog grada BiH sa fotografijama i snimcima života u obruču.

02 Apr 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO