Predloženo ujedinjenje makedonske opozicije

Opozicione partije u Makedoniji predložile su formiranje šireg bloka. Za sada je izvjesno da će u njega ući tri desne i jedna partija iz centra, koje su na prošlim parlamentarnim izborima doživjele debakl i nisu osvojile nijedno poslaničko mjesto.

SDSM kao najveća opoziciona partija, iako je predvodila ideju formiranja opozicionog fronta, za sada ne preduzima konkretne korake da se prikloni novoj grupi.

Liberalno-demokratska partija Andreja Žernovskog na parlamentarnim izborima u junu prošle godine nije osvojila nijedno poslaničko mjesto u skupštini. Osvojili su 17 hiljada glasova, što zbog izbornog modela nije dovoljno za ulazak u parlament.

Slično je prošlo i nekoliko desničarskih partija, što ih je motiviralo da se ujedine oko ideje za formiranje šireg opozicionog fronta.

Liberal-demokrata Žernovski rekao je da za ovaj potez imaju podršku većine građana i da oni sami traže da se opozicija ujedini.

 „Strah koji osjećaju, pritisak kojim su izloženi građani preko zakona i kažnjavanja, može se prevazići ako vide da sa druge strane stoji ujedinjena opozicija. Opozicija koja zajednički nastupa, zajednički izlazi na ulice, naravno koristeći demokratske metode“, naveo je Žernovski.

Euroatlantske integracije

Ljubčo Georgievski, predsjednik VMRO Narodne partije, izjavio je da četiri stranke za koje je zasad izvjesno da bi ušle u ovaj blok imaju 70.000 do 100.000 glasača.

Ovi glasovi bi, smatra on, predstavljali treću političku snagu u državi.


Milka Smilevska o najavi opozicije

„Srž ovog bloka bi bila borba za demokratiju i deblokada euroatlantskih integracija Makedonije. To su dvije poente oko kojih se partije mogu ujediniti“, rekao je on.

Ideju formiranja opozicionog bloka prvi je promovirao Branko Crvenkoski, predsjednik najveće opozicione partije SDSM.

Prema procjenama Georgievskog, realno je očekivati i da SDSM uđe u blok zajedno sa manjim partijama.

„Posle tri uzastopna poraza na parlamentarnim izborima, izgubljenih lokalnih i predsedničkih izbora, makedonska opozicija je shvatila da samo sa formiranjem širokog opozicijskog fronta imaju šanse da na sledeće izbore pobede vladajuću VMRO DPMNE. Očekuje se da SDSM bude stožer tog fronta“, rekla je novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

Naredni izbori u Makedoniji biće održani u proljeće 2013. godine, kada će građani izabrati predstavnike lokalnih vlasti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO