Hartmann: Bildtu nije mjesto u Sarajevu

Na ceremoniji obilježavanja početka opsade Sarajeva dogodio se i verbalni napad nekadašnje glasnogovornice haškog tužilaštva Florence Hartmann na švedskog šefa diplomatije Carla Bildta.

U glavnoj gradskoj ulici, gdje su simbolično postavljene crvene stolice, Hartmann je vidjela Bildta i poručila mu – da mu danas nije mjesto u Sarajevu.

Ona tvrdi da je Bidlt mogao da pomogne tokom opsade, ali je umjesto toga, svrstavao Slobodana Miloševića u, kako kaže, dobre momke.

Ed Vulliamy je rekao kako “svi znaju da je trogodišnje krvoproliće tolerirala diplomatska zajednica” i dodao da Bildtu nije mjesto u Sarajevu, “osim ako se nije došao izviniti iz dubine srca ljudima u Bosni i duhovima žrtava”. 

„Zašto dolazi danas, šestog aprila? Trebalo je da dođe kada je mogao nešto uraditi. A kada je mogao da uradi nešto, govorio je da je Milošević dobar momak. To se nalazi u transkriptima i izvinite, ali on ne zaslužuje da bude ovdje danas. To je istina.“, kazala je Hartmann.

Švedski ministar Carl Bildt joj je okrenuo leđa s pokušajem ignorisanja.

‘Nije uradio ništa’

„Vi ste mogli spriječiti da u Sarajevu i BiH ne bude ovoliko žrtava”, dobacila mu je Hartman. “On svojom politikom, kao predstavnik svoje države i Evropske unije, nije uradio ništa da se skrate muke i Sarajeva i cijele BiH. Ja sam slobodna građanka Evrope”, dodala je bivša glasnogovornica Haškog tužilaštva. 

U glavnoj gradskoj ulici gdje su simbolično postavljene crvene stolice, Hartmann je vidjela Bildta i poručila mu – da mu danas nije mjesto u Sarajevu.

Kritikovanju Bildta se pridružio i britanski novinar Ed Vulliamy.

On je rekao kako “svi znaju da je trogodišnje krvoproliće tolerisala diplomatska zajednica” i dodao da Bildtu nije mjesto u Sarajevu, “osim ako se nije došao izviniti iz dubine srca ljudima u Bosni i duhovima žrtava”. 

Izvor: Agencije