Clinton: SAD predane suverenitetu Kosova

Premijer Kosova Hashim Thaci u posjeti je Washingtonu, gdje je od najviših predstavnika američke vlade dobio punu podršku za nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova, uz poruku da se njegova vlada mora upustiti u oštru borbu protiv korupcije.

Do najavljivanog susreta Thacija i predsjednika SAD-a Baracka Obame nije došlo.

Novinar Al Jazeere iz Washingtona, Ivica Puljić, kazao je kako je kosovski premijer od svojih američkih sagovornika čuo ono što je i želio.

„Sjedinjene Države ostaju apsolutno predane teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova“, kazala je američka državna tajnica Hillary Clinton.

U Bijeloj kući, Thaci se nije sreo s predsjednikom Obamom, kako su najavljivali kosovski mediji, ali jeste s potpredsjednikom Josephom Bidenom.

„Veoma sam sretan boravkom u Washingtonu. I potpredsjednik Biden i državna tajnica Clinton dali su punu potporu kosovskoj nezavisnosti. Naši su razgovori bili fokusirani na dobre odnose sa susjedima. Srbija treba promjeniti odnos prema Kosovu i treba se odreći Miloševićevog mentaliteta“, kazao je premijer Kosova.

Nove akcije

Govoreći u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, Thaci je naglasio probleme na sjeveru Kosova. Njegov domaćin, stručnjak za Zapadni Balkan, Janusz Bugajski ističe ulogu Beograda u cijelom procesu.

„To što i Srbi na sjeveru Kosova mogu izaći na izbore u maju izgleda kao provokacija tako da srpske izbore na sjeveru Kosova treba otkazati, jer to može izazvati sukobe. Upravo Beograd treba imati važnu ulogu u tom procesu“, smatra Bugajski.

I u Bijeloj kući i u State Departmentu, američki su zvaničnici tražili od Hashima Thacija da njegova vlada povede odlučnu bitku protiv korupcije.

„Pitanje je hoće li se suditi onim vladinim zvaničnicima koji su umiješani u korupciju. Premijer Thaci je ovdje izjavio da će vlada poduzeti nove akcije protiv korupcije u Prištini. Treba sačekati i vidjeti kakvi će biti rezultati, jer do sada smo mnogo puta čuli od zvaničnika drugih vlada u regiji takva obećanja, ali malo se toga dogodilo. Zato mislim da je za SAD važno da vide da se napredovalo po tom pitanju“, kaže Bugajski.

Puljić prenosi kako bi „i američka vlada i kosovski premijer voljeli vidjeti da je EU ujedinjenija u odnosu na Kosovo, te se nadaju da će i preostalih pet država Unije, koje to do sada nisu učinile, uskoro priznati Kosovo kao neovisnu državu“.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO