Velika podrška SAD-a Kosovu

Američka državna sekretarka Hillary Clinton dala je podršku kosovskom premijeru Hashimu Thaciju i njegovoj vladi tokom razgovora u Washingtonu, ali i upozorila da se kosovske vlasti moraju obračunati s korupcijom.

Kako je iz Washingtona izvijestio reporter Al Jazeere Ivica Puljić, Thaci posjetu Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja sutra sastankom s potpredsjednikom Josephom Bidenom i generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonom.

„Glavna poruka je velika američka potpora kosovskoj vladi, Kosovu kao nezavisnoj državi“, kazao je Puljić, dodavši da je Clinton ovu poruku ponovila nekoliko puta.

Put ka EU i NATO-u

Pozdravljajući sporazum Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova, američka državna sekretarka naglasila je da se svi preostali problemi moraju rješavati dijalogom, te kazala da bi se sve dogovoreno trebalo implementirati kako bi Kosovo što prije moglo ući u euroatlanske integracije.

Puljić je rekao da je jedan zvaničnik, koji je prisustvovao razgovorima iza zatvorenih vrata, potvrdio da se razgovaralo i o problemu korupcije na Kosovu.

„Budite sigurni da će američka vlada insistirati na tome da kosovska vlada bude očišćena od korupcije“, rekao je on.

Nakon razgovora koje su u zgradi State Departmenta vodili američka državna sekretarka Hillary Clinton i premijer Kosova Hashim Thaci, šefica američke diplomatije je na zajedničkoj press-konferenciji istakla kako je premijer Thaci pomogao u promociji demokratije, stabilnosti i vladavine zakona na Kosovu, te da predvodi svoju zemlju ka punom partnerstvu u evropskim i euroatlanskim institucijama.

“Sjedinjene Države daju snažnu podršku dijalogu između Kosova i Srbije, uz pomoć Evropske unije, te pozdravljamo sporazume koji su postignuti. To je zasluga čelnika obje zemlje, koji su sposobni postići kompromis kako bi se pronašao najbolji put ka napretku. Sjedinjene Države ostaju apsolutno predane teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova, a Kosovo će napokon biti ravnopravno u rješavanju regionalnih pitanja. Pozivamo obje zemlje da i dalje budu predane dijalogu i punoj implementaciji onoga što je dogovoreno” – izjavila je Hillary Clinton, koja je pozdravila i odluku Evropske unije o pokretanju Studije o izvodljivosti o sporazumu za stabilizaciju i udruživanje s Kosovom.

Naglasila je kako kosovska vlada gradi institucije koje će promovirati demokratske reforme i efektivnu vladavinu zakona za sve stanovnike Kosova. Kosovski premijer Hashim Thaci se zahvalio američkoj vladi na podršci, te poručio kako je Kosovo mlada demokratija. 

“Pred nama je dugi put reformi, jačanje institucija i ekonomije, borba protiv korupcije (…) kako bi se naše društvo transformiralo kroz pozitivne promjene. No, neke se stvari nikada neće promijeniti. Naša sloboda, naša nezavisnost, naš teritorijalni integritet i suverenitet, naše pravo na postojanje.”

Hashim Thaci se zahvalio Hillary Clinton na njenom ličnom doprinosu u postizanju posljednjih sporazuma između Kosova i Srbije, a rekao je kako sve zemlje iz regije trebaju pomoć Sjedinjenih Država na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

Na novinarsko pitanje hoće li Sjedinjene Države i Evropska unija nastaviti podržavati Kosovo u budućnosti i integraciji u euroatlanske institucije, gospođa Clinton je odgovorila: “Da. Ja snažno vjerujem u nezavisnost Kosova i njegov teritorijalni integritet. Sjedinjene Države će nastaviti podržavati Kosovo i raditi zajedno sa Evropskom unijom na rješavanju postojećih problema između Kosova i Srbije” – poručila je američka državna sekretarka nakon razgovora s premijerom Kosova Hashimom Thacijem, kojeg će u Washingtonu primiti i američki dopredsjednik Joe Biden.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO