Moody’s smanjio kreditni rejting BiH

Međunarodna agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koja je umjesto budžeta u 16 mjeseci donijela šest odluka o privremenom finansiranju.

Moody’s je snizio rejting BiH sa B2 na B3, a izmijenio je i prilike u “na promatranju – negativno”, objavila je u srijedu Centralna banka BiH.

Obje ocjene su u kategoriji neinvesticijskog rejtinga, odnosno pokazuju kreditnu sposobnost sa špekulativnim elementima i visokim kreditnim rizikom.

Ovaj potez je uslijedio zbog pogoršanja stanja javnih finansija i zaoštravanja političkog stanja.

„Kao rezultat svojih analiza 3. aprila, agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody’s Investors Service snizila je BiH suvereni kreditni rejting na ‘B3’ i izmijenila prilike ‘na promatranju – negativno'”, navodi se u saopćenju koje je Centralna banka BiH objavila na svojoj internet stranici.

U saopćenju Moody’sa se navodi da je „agencija snizila rejting državnih obveznica BiH za jedan stepen i pokrenula razmatranje mogućeg daljeg sniženja“, prenosi agencija AFP.

Ključni razlozi za sniženje bh. boniteta su „pogoršanje fiskalnog stanja vlade, uključujući pojavu velikih strukturnih deficita, kao i ograničeni pristup finansiranju na tržištu“.

Moody’s je dodao kako očekuje da će „antagonistička politička dinamika odgovorna za pogoršanje stanja i dalje biti prisutna”.

Centralna banka BiH u svom saopćenju podsjeća da je u martu ove godine agencija Standard & Poor’s potvrdila BiH kreditni rejting „B“ i prilike sa ranijih na “promatranju – negativno” izmijenila na “stabilne prilike”.

Svjetski rekord

Bosna i Hercegovina je već 16 mjeseci svjetski rekorder po broju donesenih odluka o privremenom finansiranju.

Takvu odluku u prošli petak, drugi put ove godine, a šesti put u posljednjih 16 mjeseci, donijelo je Vijeće ministara. Političkog dogovora nema niti se zna sa koliko novca država treba raspolagati.

U ministarstvima su svjesni da se krši nekoliko zakona, ali nemaju kome da se žale.

Sanel Kajan, novinar Al Jazeere, kaže kako u zakonu o jedinstvenom računu stoji: „Od prikupljenih sredstava prvo se podmiruje država, tek onda entiteti i niži nivoi vlasti“.

„U BiH je situacija je obrnuta. Skoro svi budžeti nižih nivoa vlasti su usvojeni ili u proceduri usvajanja, a država budžet za 2012 još nema“, navodi Kajan.

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović dodaje kako se ne krši samo zakon o jedinstvenom računu.


Fuad Kasumović o budžetu

„Krši se i zakon o fiskalnom vijeću koji kaže da se, ako se ne usvoji globalni fiskalni okvir za sve nivoe vlasti, mora ići na privremeno finansiranje. Dakle i budžeti RS-a, FBiH i Brčko distrikta su neustavni i nelegalni. Nažalost, u ovoj državi nemate kome da se žalite i nema ko da štiti državu“, kaže ministar.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kaže da je problem nastao jer je potrebno da nacrt budžeta za narednu godinu bude završen u mjesecu septembru tekuće godine, što, kada je riječ o budžetu BiH, nije bio slučaj.

„Entiteti i drugi organi vlasti nisu čekali. Normalno je da ne mogu čekati, ako se mi dugo dogovaramo na nivou BiH. Ali, mogu da kažem da je budžet za 2012. pri kraju. Ne znam da li će to u toku ove sedmice Savjet ministara usvojiti, ali očekujemo da to bude ili ove ili naredne sedmice“, izjavio je Radmanović.

Međunarodni apel

Stav Vijeća ministara BiH je da ima mjesta za uštede. Štedit će se, kažu, gdje god se to može, od administracije, nepotrebnih troškova pa do zakupa prostora, na šta se prema izvještaju Ureda za reviziju državnih institucija BiH godišnje troši više od 14 miliona eura iz budžeta.

Stručnjaci, međutim, kažu da se to ne može tek tako uraditi i da je Vijeće ministara BiH do sada trebalo imati pripremljen program.

„Neusvajanje budžeta ima svoju prije svega političku dimenziju u namjerama predstavnika RS da pokažu da država ne može funkcionirati. I s druge strane, zahtijeva više sredstava nego prethodnih godina zbog evropskog puta, što entiteti, kako FBiH tako i RS imaju teškoća da dozvole“, smatra Zlatko Hurtić, međunarodni ekspert za razvoj ekonomije.

I međunarodne institucije u BiH apeluju da se donese budžet.

„Razvoj i napredak države su značajno otežani bez budžeta. Moguće je da finansiranje izbora i provedba odluka Parlamenta budu dovedeni u pitanje“, izjavio je Eldar Subašić, glasnogovrnik Ureda visokog predstavnika u BiH.

„Pozivamo na što hitnije usvajanje budžeta u skladu sa zakonom. Podsjećamo da budžet za 2012. godinu mora osigurati puno funkcioniranje državnih institucija kao i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH.“

Dok čekaju usvajanje budžeta, kojim bi dobili sredstva za svoje penzije, ispred zgrade Parlamenta i dalje protestiraju bivši vojnici Oružanih snaga BiH. Njih blizu 1.600 čeka odluku Parlamenta BiH.

„Eklatantan primjer političke neodgovornosti je protest vojnih penzionera. Donijet je zakon koji u startu nije imao pozitivno mišljenje Ministarstva finansija BiH. Rečeno je da se država ne smije opterećivati novim obavezama, a još manje da se u penziju šalju ljudi koji imaju 35 godina“, kaže Kajan.

Penzionisanje je dopušteno iz političkih razloga – zakon je donesen u vrijeme izborne kampanje i sada korisnici zakona danima protestiraju pred državnom vladom.

Iz novoformiranog Vijeća ministara BiH rečeno je kako se nadaju da boračka populacija neće više biti predmet manipulacija, te da će usvojeni budžet biti prihvaljiv za sve strane.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Već 16 mjeseci Bosna i Hercegovina je svjetski rekorder po broju donesenih odluka o privremenom finansiranju. Takvu odluku u prošli petak, drugi put ove godine, a šesti put u posljednjih 16 mjeseci, donijelo je Vijeće ministara. Nema političkog dogovora, ni sa koliko novca država treba da raspolaže. U ministarstvima su svjesni da se krši nekoliko […]

Vijeće ministara BiH obavezalo se da će u Budžet uvrstiti sredstva koja duguje penzionisanim pripadnicima Oružanih snaga za period od donošenja Zakona, do 31. marta 2012. godine. Za naredni period prava demobilisanih pripadnika Oružanih snaga biće regulisana kroz izmjene i dopune Zakona na kojima će raditi Ministartsvo odbrane BiH zajedno sa entitetskim penzionim fondovima. Cilj […]

Na sjednici Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine nije bilo napretka, a prijedlog budžeta zajedničkih institucija od milijardu i 85 miliona KM nije prošao.

22 Nov 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO