Lagumdžija: Mirenje građanskog i nacionalnog

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija boravio je u jednodnevnoj službenoj posjeti Zagrebu, gdje je hrvatskoj kolegici Vesni Pusić želio lično zahvaliti na uloženom naporu i lobiranju za ulazak BiH u NATO.

Nakon što su šestorica stranačkih lidera dogovorila način rješavanja pitanja vojne imovine, BiH su ponovo otvorena vrata NATO-a. Velika vijest ne samo za tu državu, nego, kako je rečeno tokom susreta i za cijelu regiju, prije svega – za stabilnost.

„Na samitu u Čikagu u maju Bosna i Hercegovina će biti dobra vijest i dobiti odgovarajući status u MAP-u, odnosno daljem ubrzanju na putu ka NATO-u“, izjavio je Lagumdžija.

„To je početak implementacije onoga što je BiH dobila na svom putu, ali se nije počelo provoditi, suspendirano je“, kazala je Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

Konačna odluka još nije donesena, no Lagumdžija zahvaljuje na lobiranju Hrvatske, između ostalog i kod američke državne tajnice Hillary Clinton, te generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.

Novinarka Al Jazeere iz Zagreba Mirjana Hrga kazala je kako je dobar dio priče zasjenilo neizbježno novinarsko pitanje o Lagumdžijinom bojkotu predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića tokom njegove posjete BiH.

„Da sam ja tako nešto bojkotirao, bojim se da je to daleko od istine. Ja bih molio da budete precizni kada govorite o onome što nazivate osobni animoziteti. Naprotiv, ja sa Milanovićem, premijerom Hrvatske, predsjednikom SDP-a, mojim drugom, imam sve osim osobine animoziteta“, istakao je bosanskohercegovački ministar.

Dva koncepta

Međutim, s premijerom Hrvatske se nije susreo. U zgradu Vlade ušao je na sporedni ulaz, na sastanak s prvim potpredsjednikom Radimirom Čačićem.

Do posljednjeg trenutka se čekalo na službenu potvrdu tog susreta nakon kojeg je, kao i nakon sastanka sa predsjednikom države koji se dogodio izvan objektiva, poslano saopćenje. Sastanak s ministrom prometa, unatoč planu, otkazan je zbog ministrove ostavke.

I sama konferencija za novinare kasnila je 30 minuta, a jedno od neizbježnih pitanja u Zagrebu je bio i položaj Hrvata u BiH, odnosno pitanje promjene izbornog zakona.

„Presuda Sejdić-Finci, odnosno promjene izbornog zakona koje će nadam se da će biti na agendi, trebaju otvoriti proces mirenja i zajedničkog življenja dva koncepta, građanskog i nacionalnog”, rekao je Lagumdžija.

Pusić se nije direktno očitovala o tome, ali ipak je dala do znanja da dvije države imaju još o čemu razgovarati.

„Doći ćemo i do težih stvari“, kazala je Pusić

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO