Banjalučki studenti objavili rat korupciji

Unija studenata Republike Srpske saopćila je da je objavila ‘rat korupciji’ na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Rukovodstvo banjalučkog univerziteta poručuje da nije u redu optuživati cijeli Univerzitet, ističući da 90 posto profesora časno i pošteno radi svoj posao, izvijestila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS-a, kazao je za Al Jazeeru da je studentima dosta korupcije i nepotizma, te da su svoje nezadovoljstvo prenijeli i nadležnom ministru, kao i rektorima oba univerziteta u RS-u.

Dronjak je podsjetio da je tokom akcije Antikor prije nekoliko godina podneseno 50 anonimnih prijava protiv profesora, te zatražio novu anonimnu anketu među studentima, čiji bi rezultati bili javni.

„Ako Ivica i Marica ima 50 puta zaokruženo da uzima novac, pa sad… nemoguće je da ne uzimaju novac. Onda tu nešto ima“, kazao je Dronjak.

„Na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci kažu da se studenti pozivaju na slučaj korupcije od prije pet godina“, kazala je Smiljanić. „Tada je 20 studenata prijavilo svoju profesorku zbog navodnog uzimanja mita. Taj slučaj je sad na sudu.“

‘Izoliran slučaj’

Miloš Šorak, Dekan Tehnološkog fakulteta, kazao je da na tom fakultetu, koliko on zna, slučaja korupcije nema, a da je prošlogodišnji slučaj bio izoliran.

Nemanja Todorović, predsjednik Saveza studenata Tehnološkog fakulteta, kazao je da tokom polaganja 35 ispita nijedan njegov profesor „nije tražio niti dao naznake da traži od mene bilo koje sredstvo da platim ispit“.

Kako je izvijestila Smiljanić, rukovodstvo banjalučkog univerziteta ne krije da dobija sporadične anonimne prijave, koje prosljeđuju nadležnim organima.

Predsjednik univerzitetskog Upravnog odbora Miroslav Grubačić kazao je za Al Jazeeru da se radi „o jednoj kampanji sa istim naslovima i u pisanim i u elektronskim medijima. Šta se želi postići, to meni nije jasno. Ako se traže neke ostavke dekana, neka se traže ostavke dekana, ali treba da se traže argumentovano“.

Slične optužbe 2008. godine poljuljale su temelje univerziteta u Hrvatskoj i Srbiji. U akciji Index hrvatska policija uhapsila je više od 20 profesora, ali i studente i posrednike zbog uzimanja mita.

U Srbiji je na optuženičku klupu, također, sjelo više od 20 profesora.

Unija studenata RS-a poručila je resornom Ministarstvu i univerzitetima da do juna ostvare konkretne rezultate, kao i izgradnju još jednog, četvrtog paviljona u studentskom domu.

„Ako rok ne bude ispoštovan, tražiće ostavku ministra Antona Kasipovića. Ministar je rekao da će tako i biti“, kazala je Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO