Priština ključ za izbore u Srbiji

Predizborna kampanja učesnika parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji polako ulazi u završnu fazu, ali se ipak i dalje ne zna da li će 6. maja, za kada su zakazani izbori, biti održani i oni predsjednički.

Ključ rješenja te dileme, prema pisanju medija u Srbiji, leži u Prištini.

Srbijanski mediji prenose da bi, ukoliko na adresu predsjedništva stignu međunarodne garancije da na Kosovu neće biti novih napada na Srbe, predsjednik Boris Tadić u što skorije vrijeme mogao podnijeti ostavku, čime bi raspisivanje predsjedničkih izbora bilo moguće.

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić, u Prištini kažu da, za razliku od lokalnih, organiziranje parlamentarnih i predsjedničkih izbora za građane Kosova koji imaju i državljanstvo Srbije nije problem.

„Znači, treba da se pronađe način da se to sprovede, kao što se to radi u evropskim demokratskim državama. Tamo se glasa putem diplomatske pošte ili ambasade“, izjavio je Bajram Rexhepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova.

„Međutim, pošto Srbija nema ovde diplomatsko predstavništvo, mi smo se složili da predsednički i parlamentarni izbori budu organizovani, ako odgovornost za to preuzme neka međunarodna organizacija poput OEBS-a.“

Poslije nedvosmislenog upozorenja šefa misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) da bi organiziranje izbora za lokalne organe vlasti Srbije na Kosovu bilo kršenje Rezolucije 1244, nadležni ministar Goran Bogdanović naglašava  da je Beograd bio i ostao privržen poštovanju Rezolucije.

„Blizu smo odluke da se lokalni izbori ne održe na prostoru Kosova i Metohije, ali zato ćemo insistirati da se parlamentarni i eventualno predsednički izbori, ako do njih dođe, održe“, kazao je Bogdanović.

Dijalog kao reciprocitet

Al Jazeerina anketa Srba s Kosova pokazuje da za njih nema dileme.

Jedan ispitanik kaže da smatra kako se izbori trebaju održati, te da Srbi s Kosova trebaju izaći na njih.

„Ako budu doneli odluku i usaglase se sa vlastima u Prištini, normalno da ćemo da izađemo da odradimo svoje, što je naša dužnost, a ako nema saglasnosti, protiv zakona ne možemo ništa“, smatra drugi.

Iz perspektive kosovskih Albanaca, stvari stoje drugačije.

„Pošto je dijalog znači reciprocitet, mislim da ako Srbija želi da organizuje izbore na Kosovu, onda ona mora da prihvati nezavisnost Kosova i implementira sve ono što je Srbija potpisala u dijalogu Kosovo-Srbija“, smatra jedan od ispitanika u anketi.

„Za dobrobit Srba i Albanaca je integracija Srba u kosovsko društvo. A održavanje izbora je apsurdno sve dok postoji teritorijalni integritet naše države. Sprovoditi izbore bez dozvole države je apsurdno i ne znam koliko to može doprineti stabilizaciji“, kazao je drugi anketirani.

Ćurčić navodi kako „stabilizaciju prilika na relaciji Beograd-Priština u ovom slučaju međunarodna zajednica vidi u formuli ‘lokalni izbori ne, parlamentarni i predsednički da’, a sudeći prema posljednjim izjavama zvaničnika, prihvatili su je i Priština i Beograd“.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO