Određen pritvor vlasniku i zakupcima kluba

Vlasnik Contrasta Alojz Ganić tokom privođenja (Tanjug)

Vlasniku novosadske diskoteke Contrast Alojzu Ganiću i dvojici zakupaca, Slaviši Stanišiću i Dejanu Ratkoviću, u utorak je određen pritvor u trajanju do 30 dana zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti, a u vezi sa izazivanjem opće opasnosti.

U požaru koji je izbio u klubu u noći sa subote na nedjelju poginula su tri mladića i tri djevojke starosti od 21 do 29 godina.

Policija je u ponedjeljak navečer privela i električara diskoteke Miroslava P. zbog sumnje da je saizvršilac krivičnog djela, a on će biti saslušan u srijedu.

Načelnik uprave za vanredne situacije Novog Sada Boško Pilipović rekao je da je električna mreža na objektu diskoteke bila preopterećena i da postoje ozbiljne indicije da je neko “petljao” sa strujom.

Kontrola objekata

U međuvremenu, po nalogu ministarstva unutrašnjih poslova, svi inspektori uprave za vanredne situacije od utorka dodatno kontroliraju ugostiteljske objekte u Srbiji, kako bi se utvrdila ispravnost protivpožarne zaštite.

Poslije izvršene kontrole javnost će biti upoznata sa bezbjednošću ugostiteljskih objekata u ovoj zemlji, kazala je Jelena Jašović iz Uprave za vanredne situacije.
Ona je kazala da je još rano reći rezultate, ali da objekti u nadzoru Uprave „generalno ispunjavaju osnovne mere“.

Uprava za inspekcijske poslove Novog sada saopćila je da je diskoteka Contrast legalno uknjižena kao poslovni objekat.

Raniji prekršaji

Protiv vlasnika diskoteke u posljednje tri godine podnesena su 23 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka na osnovu Odluke o radnom vremenu.
U tri slučaja postupak je obustavljen zbog zastarjelosti, dok je procesuiranje ostalih u toku.
Godine 2008. podneseno je 17 prekršajnih prijava protiv vlasnika kluba, od kojih je 14 obustavljeno zbog zastarjelosti, za jednu nije dokazana krivica, dok je vlasnik za jedan prekršaj platio novčanu kaznu.

Na inicijativu gradonačelnika Igora Pavličića, 2010. godine počele su zajedničke koordinirane akcije u organizaciji Policijske uprave Novi Sad u kojima su, pored gradskih inspekcijskih službi, učestvovale i republičke inspekcije, s ciljem kontrola zakonitosti rada ugostiteljskih objekata i sprečavanja narušavanja javnog reda i mira u i oko njih.

Kako bi bio u mogućnosti da realizira i kontrolira neophodne preventivne mjere sigurnosti kada je riječ o radu ugostiteljskih objekata, grad Novi Sad pokrenut će inicijativu da institucionalno dobije nadležnosti u tim oblastima, navodi se u saopćenju Uprave.

Izvori: Al Jazeera i agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO