Ljajić: Federalizacija Srbije je pogubna

Ljajić: U Srbiji postoje dvije vrste politikanata - oni koji se bave prošlošću i drugi koji se bave nerealnom budućnošću (Tanjug)

Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić izjavio je da je ideja o federalizaciji Srbije, koju su pokrenule pojedine manje stranke i nevladine organizacije opasna, pogubna i nerealna, da donosi nove podjele i unosi razdor među građane Srbije, koji jedva spajaju kraj s krajem. 

“Ovih dana vidim okupili se neki šarlatani i kažu Srbija treba da se redefiniše i postane savezna republika Srbija, da se Srbija federalizuje, zamislite kakve su to gluposti, kakve su to ideje koje nas vuku u ‘90. To je nerealna, štetna i neostvariva ideja, koja samo unosi dodatni razdor u situaciji u kojoj ljudi jedva spajaju kraj sa krajem”, rekao je Ljajić na tribini SDPS-a u Alibunaru, gdje će ta stranka samostalno nastupiti na lokalnim izborima.

On je poručio da je takva ideja, plasirana u predizborno vrijeme, puka manipulacija “teškim materijalnim stanjem naših porodica, kojima se nudi spas u nečemu što se nikada neće dogoditi”.

Teško stanje

“To je isto kao da idete kod travara na liječenje, prepiše vam neke čajeve, trave, nešto baje, vi odete i čini vam se jedan dan da ste nešto bolje, a u stvari lijek ne djeluje”, naveo je Ljajić.

On je poručio da je stanje u kome se Srbija nalazi teško, da je potrebno otvoriti oči, zasukati rukave i uhvatiti se u koštac sa teškim problemima, jer “Srbiju iz krize neće izvaditi federalizacija, kao što to ne bi učinila ni ‘velika Srbija’, već isključivo pamet, mladi i novi ljudi, korišćenje svih resursa koje zemlja ima, rad, red, odgovornost i štednja”.

“To Srbiji danas treba, a ne ferederalizacija, ne prazne bajke i priče, trebaju nam da se vratimo sebi, povratimo samopuzdanje i nižemo uspjehe”, rekao je Ljajić.

On je istako da u Srbiji postoje dvije vrste politikanata – oni koji se bave prošlošću i drugi koji se bave nerealnom budućnošću.

“Ovi prvi pričaju šta je bilo prije 100, 200, 300 godina i iz te istorije izvadiće ono što im odgovara. Tu nema debate, realne politike ni realnog života, već mistike i metafizike. Ovi drugi su isti, ali su još opasniji, jer pričaju o stvarima koje se neće desiti, koje su nerealne, ali koje donose nove podjele i koje su konfliktne po prirodi”, rekao je Ljajić, svrstavajući pobornike federalizacije u tu drugu grupu.

Lider SDPS-a je ponovio da je program te stranke jednostavan i da uključuje ekonomiju, stvaranje uređene države, borbu protiv korupcije i kriminala, zaštitu radnika i najugroženijih kategorija stanovništva, kao i ulaganje u ljudske resurse.

Evropska praksa

“To je ideja koja Srbiju može da izvuče iz ove krize. Ne odmah, ne 7. maja, jer nas tada čekaju teške odluke i obaveza da brzo formiramo vladu, kako bi se ona uhvatila u koštac s problemima. Ali očekujem da mi budemo aktivni i značajan dio buduće vlasti”, poručio je Ljajić.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Milorad Mijatović je istakao da sindikati učestvuju na izborima sa SDPS-om, jer je to normalna evropska praksa da se sindikalna udruženja priključe političkim partijama lijeve orijentacije.

“SDPS je naš prirodni partner, jer ima znanje, rezultate, članove sa dobrim biografijama, privrednike… Rasim je puno učinio za sindikalni pokret i prava koja imamo, i biće veliki uspjeh ako uspijemo da zadržimo prava koja smo stekli do sada i ne dozvolimo im da nam ih oduzmu”, rekao je Mijatović.

Izvor: Agencije


Povezane

Predizborna  kampanja učesnika parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiiji polako ulazi u završnu fazu. Ipak, još se ne zna da li će 6.maja, za kada su zakazani izbori, biti održani i oni predsjednički.  Ključ rješenja te dileme, prema pisanju medija u Srbiji, leži u Prištini. Priču donosi Anne Marie Ćurčić

Published On 03 Apr 2012

Nešto više od mjesec dana ostalo je do trenutka kada će jedna od političkih opcija proglasiti pobjedu na centralnom gradskom trgu.

Published On 27 Mar 2012

Predsjednik Srbije poručio da će se nova vlada, nakon parlamentarnih izbora, uhvatiti u koštac sa teškom situacijom.

Published On 13 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO