Kongresmeni traže prijem Makedonije u NATO

Trenutno je Makedonija četvrta država po broju vojnika u ISAF-u (EPA)

Ujedinjena makedonska dijaspora (UMD) objavila je u utorak kako su 54 člana Predstavničkog doma američkog Kongresa poslala dvostranačko pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami u kojem se traži od njegove administracije „da osigura da NATO konačno ponudi Republici Makedoniji njeno zasluženo članstvo Alijansi tokom samita u Chicagu“ u maju.

„Ova 54 potpisa predstavljaju najveću kongresnu podršku makedonskoj kandidaturi za NATO ikada, skoro triput veću nakon samita u Lisabonu. Ovo nije samo pismo, već simbol rastuće podrške SAD-a Makedoniji i frustracije statusom quo“, kazao je predsjednik UMD-a Metodija A. Koloski.

Prema UMD-u, saopćenje priznaje makedonski doprinos demokratiji, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, uključujući i NATO-ove misije u Kosovu i Afganistanu. Trenutno je Makedonija četvrta država po broju vojnika u ISAF-u, misiji NATO-a u Afganistanu.

„Ako se na makedonske trupe može računati i vjerovati im pri čuvanju NATO-ovog šatora u Afganistanu, onda oni trebaju biti pozvani da spavaju u tom šatoru kao punopravni članovi Alijanse“, kazala je Candice Miller, zastupnica u Kongresu i liderka Vijeća Kongresa za Makedoniju i makedonske Amerikance.

Globalna misija

Na samitu NATO-a 2009. godine u Strasbourgu/ Kehlu, predsjednik Obama je rekao kako se „raduje danu kada će pozdraviti ulazak Makedonije u Alijansu“.

„Vrata članstva će ostati otvorena i drugim državama koje ispune standarde NATO-a i naprave značajan doprinos savezničkoj sigurnosti“, istakao je lider SAD-a.

Članovi Kongresa pozvali su Obamu da održi tu izjavu, kazavši kako „snažno vjeruju da će poziv Makedoniji da postane članica Alijanse doprinijeti interesima američke nacionalne sigurnosti i globalnoj misiji NATO-a“.

Među potpisnicima poziva su 22 republikanca i 32 demokrata, a kopije su poslate potpredsjedniku SAD-a Josephu Bidenu, državnoj tajnici Hillary Clinton, ministru odbrane Leonu Panetti i generalnom sekretaru NATO-a, Andersu Foghu Rasmussenu.

Izvor: Agencije


Povezane

U Chicagu će se za dva mjeseca održati samit NATO saveza na kojem će prvi put učestvovati Hrvatska i Albanija kao punopravne članice, dok će kao posmatrači biti i predstavnici Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ipak, na samitu neće biti primanja novih članica. To je poručio i domaćin skupa, američki predsjednik Barack Obama, […]

Published On 29 Mar 2012

Republikanski senator Richard Lugar predstavio prijedlog zakona o proširenju Saveza na BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Gruziju.

Published On 10 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO