Hague i Westerwelle o budućnosti BiH

Proglašenje nezavisnosti BiH 1992. godine pratio je rat obilježen najgorim nasiljem u Evropi još od Drugog svjetskog rata. (AFP)

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke William Hague i Guido Westerwelle izjavili su, u povodu 20. godišnjice od međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, da ta zemlja i dalje može računati na punu podršku međunarodne zajednice u očuvanju svoje samostalnosti i teritorijalnog integriteta, no istovremeno su pozvali njene vlasti da se brže prilagode novom vremenu i rade na reformama koje očekuje EU, posebno u svjetlu pridruživanja Hrvatske Uniji.

U autorskom tekstu koji su u utorak objavili dnevni listovi u BiH, Hague i Westerwelle podsjećaju kako je proglašenje nezavisnosti BiH i njeno priznanje u aprilu 1992. godine pratio rat obilježen najgorim nasiljem u Evropi još od Drugog svjetskog rata.

Poboljšani odnosi

Ističu kako je uprkos ratnim razaranjima i stradanjima, u godinama koje su slijedile BiH ipak ostvarila značajan napredak i poboljšala odnose sa susjedima.

Budućnost BiH, izričiti su šefovi britanske i njemačke diplomatije, leži u EU, zajedno sa svim drugim državama zapadnog Balkana i to ostaje “važan prioritet” za samu Uniju.

“U proteklih nekoliko godina BiH je daleko zaostala za svojim susjedima na putu ka članstvu u EU”, upozoravaju Hague i Westerwelle, dodajući kako je krajnje vrijeme da se taj zaostatak nadoknadi.

“Članstvo Hrvatske u EU je ogromna prilika za BiH, no ono predstavlja i veliki izazov koji treba riješiti u kratkom roku. Za manje od godinu dana hiljadu kilometara duga granica BiH s Hrvatskom postat će vanjska granica EU. Ova granica trebala bi biti nova spona, a ne novi zid između BiH i EU”, napisali su ministri.

Vlastima u BiH poručili su kako bi trebali raditi brže i više na osiguranju stadarda na kojima insistira EU, kako bi i nakon 1. jula 2013. godine mogli nastaviti izvoziti prehrambene proizvode u Hrvatsku.

Prilika, a ne problem

Ne bude li ispunjavanja poznatih kriterija te trgovine, od sredine naredne godine više je neće biti, poruka je ministara vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke.

“To treba vidjeti kao priliku, a ne kao problem”, istaknuli su Hague i Westerwelle, dodajući kako je sada sve na bosanskohercegovačkim političarima.

Konstatirali su i to da su ovakvi izazovi vanredna prilika političarima u BiH da “prevladaju potrošene rasprave o ustavnom poretku, koje ne vode nikuda” i koncentriraju se na stvarne probleme običnih građana.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO