BiH predsjedava MARRI-jem

Na Forumu su prisustvovali ministri i predstavnici zemalja regije (Tanjug)

Bosna i Hercegovina će u narednih 12 mjeseci predsjedavati Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), a predsjedavanje je preuzela od Srbije na forumu održanom u utorak u Beogradu.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović rekao je tom prilikom da je ova godina posebno važna za Bosnu i Hercegovinu, ne samo zato što preuzima predsjedavanje inicijativom MARRI , već i zato što namjerava migracijska pitanja iz oblasti sigurnosti prenijeti na novi, vrlo važan, ekonomski nivo.

Zemlje članice Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Albanija.

“Ova pitanja podstiču nas da počnemo razmišljati o važnosti migracija i migracijske statistike, koja bi trebala pomoći našem regionu u odnosu prema dijaspori i da se regulira protok naše mlade generacije u treće zemlje i nazad. Mislimo da je pravi trenutak za ovu transformaciju, bilo kroz privremeni povratak ili kroz ulaganja naših građana iz inostranstva u svoje zemlje”, naglasio je on.

Iznoseći podatke o Bosni i Hercegovini, Ahmetović je rekao da ukupni pokazatelji migracionih kretanja u 2011. godini pokazuju da je migraciona politika u Bosni i Hercegovini stabilna, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Nastala 2003. godine

Na Forumu, kojem su prisustvovali ministri i predstavnici zemalja regije, zaključeno je da je u proteklom periodu učinjen značajan napor u oblasti migracija.

Inicijativa MARRI nastala je 2003. godine spajanjem dvije inicijative Pakta stabilnosti – Inicijative o migracijama i azilu (MAI) i Inicijative o regionalnom povratku raseljenih lica (RRI).

Cilj inicijative je unapređenje upravljanja kretanjem populacija na Zapadnom Balkanu.

Zemlje članice su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Albanija.

Program djelovanja MARRI-ja obuhvata oblast migracija, azila, upravljanja granicama, vizni režim, konzularnu tematiku i povratak raseljenih osoba.

Cilj inicijative je unapređenje upravljanja kretanjem populacija na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO