Smrtna kazna samo u RS-u i Bjelorusiji

U Evropi smrtna kazna postoji samo u ustavima Bjelorusije i bh. entiteta Republika Srpska.

U Ustavu entiteta RS postoji odredba koja dozvoljava smrtnu kaznu.

Entitetske vlasti su još prije tri godine pokrenule proceduru da tu odrednicu obrišu zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Procedura još nije okončana, iako se predstavnici sva tri konstitutivna naroda slažu da treba da se briše.

Velika prepreka

Iako nikada nije unesena u krivični zakon entiteta, a samim tim ni izvršena, odredba je velika prepreka za usaglašavanje pravne regulative sa evropskim tekovinama.

Do sada je nekoliko puta odbijana jer iz parlamenta na usaglašavanje stiže u paketu sa drugim Ustavnim promjenama, pa tako i bude odbačena. U paketu!

“Život čovjeka je neprikosnoven, ali smrtna kazna može se izreći za najteže oblike krivičnih dijela“, stoji u ustavu RS.

Većina građana ne zna za tu mogućnost.

Nije je bilo u prvobitnom ustavu, ali je kasnije uvedena usvojenim amandmanom, koji u konačnici ipak nikad nije postao dijelom krivičnog zakona, tako da je smrtna kazna postojala u teoriji.

„Neosporno je da u Republici Srpskoj ne može doći do izvršenja smrtne kazne u praksi. Niko nije osuđen na smrt u RS. Obzirom na činjenicu da Krivični zakon, gdje su navedene sankcije za krivična djela, ne predviđa takvu mogućnost“, kažre Predrag Radulović, pomoćnih ombudsmena za ljudska prava BiH.

No i samo teoretsko postojanje smrtne kazne u ustavu može biti jedna od prepreka na putu BiH ka članstvu u EU, pošto zakonodavstsvo zemlje kandidata mora biti usaglašeno s evropskim.

Kancelarija ombudsmena za ljudska prava u BiH još prije dvije godine preporučila je vlastima u RS da to promjene. 

„Parlament je poslušao preporuku. Usvojen je amandman, kojim se briše ta odrednica iz Ustava. Taj amandman je, zatim, proslijeđen na potvrđivanje Vijeću naroda Republike Srpske. I tu je sve stalo“, javila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Bio je to jedan od 28 amandmana i nije bio sporan, ali je bio u paketu s drugima koji jesu i poslije tri godine.

Na ledu

„Pa to je Grad Banjaluka i, nažalost, dio amandmana, koji govore o usaglašavanju Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, o Konvenciji o zaštiti djeteta, koji zaista nemaju nikakve suštine, nikakvog smisla, ali stavljeni su na led, evo, kao problematični amandmani“, veli Momir Malić, predsjedavajući vijeća naroda RS-a.

Odrednica o smrtnoj kazni na ledu će biti još najmanje tri mjeseca.

Poslije Odbor za ustavna pitanja NSRS može ponovo da pokrene proces izmjene Ustava.

Izbor: Al Jazeera