Političko zapošljavanje: Izbori i stvarnost

Stranačka neutralnost jedna je od glavnih tema izborne kampanje u Srbiji, pa gotovo sve stranke svojim biračima poručuju da će kada dođu na vlast ukinuti političko zapošljavanje.

Ipak, mladi ne vjeruju u to.

Posljednje istraživanje beogradskog Centra za novu politiku pokazuje da više od polovine mladih u Srbiji smatra da bi im angažiranje u strankama pomoglo da dobiju posao.

“Dok studenti koriste svaki trenutak kako bi pročitali još nešto pred polaganje ispita, njihove nešto starije kolege se spremaju za drugu vrstu ispita. Predstojeći izbori za Marka Vukomanovića biće drugačiji od prethodnih, jer će na njih prvi put izaći kao aktivan član Socijalističke partije Srbije (SPS)”, izvještava iz Beograda novinar Al Jazeere Marko Subotić.

Pragmatičnost ili ideali

“U životu sam imao tri do četiri ključne i bitne odluke: prva je bila kada sam upisao srednju školu, kada sam otišao od kuće, sledeća kada sam otišao u Italiju da studiram i po završetku studija, kada sam trebao da ostanem da živim u Italiji, da ostanem da radim, ja sam odlučio da se vratim u svoju zemlju da probam nešto da promenim u svojoj zemlji”, kaže Vukomanović.

Jelena Milinović je članica podmlatka Demokratske stranke (DS), u koju je također došla sa željom da promijeni Srbiju.

“Umesto da odem na arhitekturu, koja mi je bila san celog života, da studiram, otišla sam i upisala Fakultet političkih nauka (FPN), zato što sam smatrala da ako zapravo želim da doprinesem promeni političke situacije u zemlji, moram da dam svoj lični doprinos. Pre nego što sam završila faks, pridružila sam se DS-u, jer je to nekako bio jedini logički put posle ‘Otpora’ i zbog toga što sam od 18. godine glasala za DS”, kaže Milinović.

“Jelena i Marko u stranke su ušli iz ideala. Za njih stranka nije biro za zapošljavanje, već mesto za pokazivanje svojih spodobnosti”, javlja Subotić.

Ipak, ne slažu se svi s ovakvim stavovima.

Pojedini studenti ipak misle da su partije itekako važne za pronalazak posla.

Dva miliona s partijskom knjižicom

Istraživanje provedeno među mladima do 30 godina otkriva da je 74 posto anketiranih potvrdilo da poznaju osobe čiji poslovni status je poboljšan političkim angažiranjem.

“To je jako loše za jedno društvo, ali to je proizvod partokratske vladavine i nestabilnog političkog plena, koji traje u ovom društvu nesmanjenom žestinom dve decenije i ništa se nije promenilo posle 2000. godine“, kaže Zoran Stojiljković, profesor FPN-a.

Prema procjenama pojedinih analitičara, oko 60.000 ljudi je u posljednjih deset godina zaposleno uz pomoć stranaka.

Strankama će možda biti teško oduprijeti se zahtjevu svojih članova za poslom, s obzirom na to da, prema podacima stranaka, više od dva miliona građana Srbije ima partijsku knjižicu.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO