Hrvatska: Struja skuplja 20, plin 22 posto

Od 1. maja plin za hrvatska kućanstva poskupljuje 22 posto, a električna energija 20 posto, odlučila je Vlada na sjednici u petak.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je da će troškovi plina za kućanstva porasti 22 posto, što je oko 4,5 eura mjesečno više za prosječnu hrvatsku obitelj.

Istovremeno dio industrije koji se izravno opskrbljuje plinom zadržat će istu cijenu, a 6,75 posto smanjuje se cijena plina za škole, bolnice i dio industrije.

Time se povećava konkurentnost hrvatskih proizvoda, dodao je Čačić.

Dio industrije koji se izravno opskrbljuje plinom zadržat će istu cijenu, a 6,75 posto smanjuje se cijena plina za škole, bolnice i dio industrije.

Ukupna cijena proizvodnje, prenosa i distribucije struje za kućanstva porast će 20 posto, a to je oko 5,5 eura više za prosječnu obitelj.

Cijena struje za industriju također će rasti, ali ne toliko, jer je Vlada utjecala na manji porast cijena distribucije i prenosa, rekao je Čačić.

To je suočavanje s činjenicama, istaknuo je premijer Zoran Milanović, napominjući kako se radi o lošim vijestima, ali ih treba reći.

‘Zadnja loša vijest’

To je realnost, na nama je da pokrenemo druge mehanizme, a na ove stvari ne možemo utjecati, kazao je on.


Radimir Čačić [Pixsell]

Hrvatska trenutno uvozi 40 posto energije, dok od ostalih 60 posto pola proizvodi iz hidropotencijala, a pola iz plina i nafte, koje uvozi.

S novom cijenom struje Hrvatska će doći na 87 posto prosjeka zemalja Evropske unije (EU), a Vlada ne očekuje da bi to poskupljenje moglo potaknuti rast inflacije, već će ona ostati u predviđenim okvirima.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić rekao je kako je očekivano da su građani ogorčeni drastičnim poskupljenjem struje i plina te da na takvo nešto ne može ne biti reakcije.

“Mi smo sada gospodarski na nuli i nadam se da je ovo zadnja loša vijest”, kazao je on.

“Očekivano je da su građani ogorčeni, na takvo nešto ne može ne biti reakcije. Hrvatska elektroprivreda (HEP) dolazi u situaciju da se na račun građana pokušava organizirati. I o tome smo žustro razgovarali, HEP se mora unutar sebe restrukturirati, ne može doći do poskupljenja struje a da se to rasipa neracionalno u samome HEP-u”, rekao je Grčić.

Izvor: Agencije