Đukanoviću neprihvatljivi zahtjevi o jeziku

Đukanović: O pitanju vraćanja trobojke kao jedne od državnih zastava moguće postići dogovor (Reuters)

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori Milo Đukanović izjavio je da je za tu stranku neprihvatljiv zahtjev opozicije za izmjenu himne i uvođenje srpskog jezika kao službenog, dok je o pitanju vraćanja trobojke kao jedne od državnih zastava moguće postići dogovor.

On je rekao da je pitanje zastave moguće riješiti na način da se ne mijenja Ustav Crne Gore, na način što bi se ono riješilo kroz podzakonske akte, dodajući da za DPS, s druge strane, nije prihvatljiva promjena naziva službenog jezika i teksta himne.

Razgovori s premijerom

Iz opozicije ranije je poručeno da neće podržati ustavne promjene u oblasti pravosuđa ako najviši pravni akt ne bude promijenjen i u dijelu identitetskih pitanja.

Glavni zahtjevi opozicije su da srpski jezik dobije status službenog, vraćanje trobojke kao jedne od državnih zastava, kao i uklanjanje posljednje dvije strofe crnogorske himne čiji je autor osuđen za ratne zločine Sekula Drljević.

Crnogorski premijer Igor Lukšić i opozicionari obavili su do sada dva kruga pregovora o ustavnim promjenama, ali bez konkretnog dogovora o promjenama najvišeg pravnog akta Crne Gore, za čije izmjene je potrebne dvotrećinska većina u parlamentu.

Jedan od uvjeta Brisela da Crna Gora u junu počne pregovore o pristupanju EU-u jesu izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na izbor čelnika sudstva i tužilaštva kako bi bila osigurana veća nezavisnost pravosuđa.

Đukanović je kazao da je DPS jedinstven u pogledu toga da ne treba prihvatiti opozicione zahtjeve koji se tiču himne i službenog jezika.

“Uvjereni smo da je posljednje što Crnoj Gori treba dupliranje državnih simbola, jer bi to bilo jako politički štetno. Prijedlog opozicije doživljavamo kao prilično nepromišljen i destruktivan zato što Crnu Goru, prema našem uvjerenju, vraća u prošlost, odnosno pokušava da zacementira predreferendumske podjele”, rekao je Đukanović u intervjuu TV Atlas.

On je dodao da će DPS samostalno izaći na naredne parlamentarne izbore ukoliko procijeni da joj takav nastup može omogućiti da sama osvoji vlast.

Izvor: Agencije