Bh. budžet usvojen bez glasa Izetbegovića

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je u četvrtak Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2012. godinu, protiv koga je bio član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović.

Prema toj odluci, budžet za ovu godinu iznosi 1.349.928.000 konvertibilnih maraka (KM).

Za budžet su glasali članovi Predsjedništva iz reda srpskog i hrvatskog naroda, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, dok je Izetbegović bio protiv ovakvog prijedloga.

Od ukupnog iznosa budžeta – za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine je namijenjeno 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga 444.928.000 KM.

U odnosu na Nacrt budžeta koji je dostavilo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, usvojene su određene izmjene, koje su sastavni dio Prijedloga zakona o budžetu koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Zamrznut protest penzioniranih vojnika

Do izmjene člana 9. stav 2. Ustava Bosne i Hercegovine neće biti smanjenja plata zaposlenim u institucijama Bosne I Hercegovine; u budžetskoj 2012. godini neće biti prijema novih zaposlenika u državnim institucijama; brišu se stavovi 2. i 3. Člana 13. Zakona o budžetu za 2012. godinu koji se odnose na korištenje sredstava budžetskih rezervi.

Penzionirani vojnici Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine koji su protestirali ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine u Sarajev7u u perak, nakon što je Predsjedništvo usvojilo Prijedlog budžeta, zamrzli protest do sjednice Parlamentarne skupštine na kojoj će se raspravljati o budžetu institucija za 2012. godinu.

Predstavnik pripadnika OSBiH Šemsudin Pojeta pojasnio je u da zamrzavanje protesta znači da će se penzionirani pripadnici OSBiH povući i osloboditi prostor ispred zgrade institucija.

Nije poznato kada će biti održana sjednica Parlamentarne skupštine na kojoj će se raspravljati o budžetu, ali postoje najave da bi to moglo biti 10. maja.

Penzionirani vojnici OSBiH počeli su protest prije 37 dana, kako bi dobili garancije da će u budžet za 2012. godinu biti uvrštena stavka koja se odnosi na isplatu njihovih penzija.

Izvor: Agencije


Povezane

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je nacrt budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 485 miliona eura. Ministri iz SDA nisu podržali predloženi iznos, jer smatraju da nije dovoljan za funkcioniranje države. Uz budžet, Vijeće ministara donijelo je odluku o smanjenju plaća svim budžetskim korisnicima. Prilog Adise Ruždić

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO