Bez širenja NATO-a na samitu u Chicagu

Obama: U Chicagu želi raspravu sa saveznicima o ključnim obrambenim sposobnostima saveza, kao i o financijskoj potpori (EPA)
Obama: U Chicagu želi raspravu sa saveznicima o ključnim obrambenim sposobnostima saveza, kao i o financijskoj potpori (EPA)

Piše: Ivica Puljić

U pododboru američkog Kongresa za europske i euroazijske poslove o dolazećem samitu NATO saveza, koji će se u svibnju održati u Chicagu, kao i o američkoj politici prema Sjevernoatlanskom savezu, svjedočila je Tina Kaidanow, prva zamjenica pomoćnika državne tajnice za Europu i Euroaziju.

“U Chicagu neće doći do daljnjeg proširenja saveza, ali treba se poslati jasna i pozitivna poruka zemljama-aspiranticama da NATO podržava njihove ciljeve o učlanjenju”, priopćila je Kaidanow članovima Kongresa te dodala da “Sjedinjene Države jasno poručuju da vrata NATO saveza ostaju otvorena za nove članice koje ispune standard”.

“Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Gruzija usko surađuju sa savezom kako bi ispunile kriterije koji će im omogućiti učlanjenje”, istaknula je.

Stav je američke vlade da je Makedonija ispunila ključne kriterije potrebne za ulazak u NATO te da ta zemlja daje doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju razgovore koje vodi UN-ov posrednik ambasador Nimitz, a američke diplomate razgovaraju s Grčkom i Makedonijom kako bi došlo do obostranog dogovora, što bi omogućilo provođenje odluke sa samita u Bukureštu i kako bi se produžila ponuda Makedoniji o učlanjenju.

Tri cilja samita

Sjedinjene Države pomažu Crnoj Gori u provođenju reformi, a američka je vlada postavila svog savjetnika u crnogorsko Ministarstvo odbrane. Washington ohrabruje i ostale zemlje iz NATO-a da poduzmu slične korake.

“Nedavni sporazum u Bosni i Hercegovini o registriranju vojne imovine značajan je korak ka ispunjavanju uvjeta koji su postavljeni na sastanku NATO-a u Tallinu u travnju 2010. godine“, naglasila je visoka dužnosnica State Departmenta tijekom svjedočenja u Kongresu.

„NATO savez bi trebao uložiti dodatne napore u pomaganju bh. vladi kako bi mogli implementirati usvojene odluke, koje će im dopustiti da najesen podnesu svoj prvi program.”

Tina Kaidanow upoznala je članove Kongresa da američki predsjednik Barack Obama ima tri cilja na summitu u Chicagu. Prvi je nova faza tranzicije u Afganistanu i reafirmacija trajnog opredjeljenja NATO saveza da bude uz građane Afganistana.

Drugo je rasprava sa saveznicima o ključnim obrambenim sposobnostima Saveza, kao i o financijskoj potpori, a kao treće se navodi kako se mora nastaviti razvijati uloga NATO-a kao središnje poluge u očuvanju sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO