Sjever Kosova se sprema za izbore

Iako iz Beograda poručuju da ne stoje iza političkih aktivnosti Srba na Sjeveru Kosova, u opštinama Zvečan i Zubin potok pripremaju se za izbore.

Kako bi se spriječili mogući incidenti između srpske i albanske zajednice, zatraženo je pojačanje snaga Kfora, a uoči izbora najavljuje se i dolazak američkih specijalaca.

Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo boravio je na sjeveru Kosova.

Na stol predsjednika Opštine Zvečan pristiglo je pet kandidacijskih lista za lokalne izbore.

‘Detonator eskalacije’

Mnogi, a među njima i službeni Beograd, smatraju da bi održavanje izbora moglo biti detonator eskalacije sukoba Srba i Albanaca na sjeveru Kosova, javlja Čorkalo.

Čelnik Opštine Dragiša Milović smatra kako u izlasku na birališta nema ničeg spornog.

“Ali, kada su izbori u pitanju, ovi građani ne prete nikome. Jedino što žele je da izaberu svoje legitimne predstavnike u lokalnom parlamentu. Ništa više od toga. Ne bih se složio s time da je to prst u oko Beogradu ili međunarodnoj zajednici. Ovim izborima mi zaista ne pretimo nikome “, kaže Milović.

Pripreme za izbore u opštinama Zvečan i Zubin potok nesmetano se odvijaju, iako postoji velika mogućnost da ih državna izborna komisija proglasi nevažećim.

“Mi smatramo da će to biti početak gašenja institucija Srbije na ovim prostorima. Može neko da priča da će kroz neka veća te institucije i dalje živeti, ali složićemo se svi – jedno je kada vi namećete nešto građanima, a drugo je kad im omogućite da izaberu svoje predstavnike u parlamentu”, dodaje Milović.

‘Provociranje’

No, sa državne razine na to drugačije gledaju.

Posljedice bi, smatraju, mogle biti dalekosežne.

Kako političke, tako i sigurnosne.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, smatra: “Ovakvim ponašanjem na severu provociramo slično ponašanje južno od Ibra, onda Albanci na to reaguju, stranci ćute i, eto, imate strašnu situaciju, u kojoj Srbi mogu biti žrtve. To apsolutno smatram da je pogrešno, jer će štetiti, pre svega, imidžu te dve opštine, štetiće odnosu sa ovom vladom, a to će se preneti i na sledeću vladu. Štetiće građanima, jer će imati rukovodstvo u antagonizmu sa sopstvenom vladom.”

Koja će to vlada biti, znat će se nakon 6. maja, kada će u Srbiji biti održani opći izbori.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice sve je u znaku predizborne kampanje.

“Svaki komadić slobodnog prostora iskorišten je za izbornu promidžbu. A poruke na plakatima jasno otkrivaju političku platformu na kojoj će stranke i predsjednički kandidati prikupljati glasove birača”, javlja Čorkalo.

Izazov za Kfor

Osiguravanje izbora bit će veliki izazov za KFOR.

U sjevernom dijelu Mitrovice vojnici su prisutni na gotovo svakom koraku.

No, kako bi se spriječili mogući sukobi, stiže i dodatnih 700 vojnika austrijskog i njemačkog kontingenta.

“Jedan od osnovnih razloga zašto smo zatražili pojačanje je što smo u Kosovskoj Mitrovici u posljednjih mesec dana imali tri incidenta – jedan Albanac je stradao, jedan Srbin je brutalno pretučen, a na tri mladića srpske nacionalnosti je pucano iz vozila u pokretu”, kaže Krstimir Pantić, predsjednik Opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO