Regija odlučna riješiti pitanje izbjeglica

Hrvatska i BiH trebale bi dobiti po 100 miliona eura, Crna Gora 27 miliona eura, a Srbija 308 miliona eura (Fena)
Hrvatska i BiH trebale bi dobiti po 100 miliona eura, Crna Gora 27 miliona eura, a Srbija 308 miliona eura (Fena)

Visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN), Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), Evropske unije (EU) i SAD-a pozdravili su na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu “političku volju” zemalja regiona, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, da zatvore poglavlje o izbjeglicama trajnim rješavanjem njihovih problema.

Kako je na početku konferencije u utorak istaknuo predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ovaj bi skup trebao osigurati više od 500 miliona eura namijenjenih stambenom zbrinjavanju oko 27.000 izbjegličkih porodica.

Cijeli program zbrinjavanja čija bi provedba trebala trajati pet godina košta više od 583 miliona eura, a zemlje regije same su se obavezale osigurati oko 83 miliona eura za njegovu provedbu.

“Svi se nadamo da ćemo osigurati taj iznos i konačno omogućiti trajno i održivo rješenje za izbjeglice u regiji”, kazao je Bevanda.

Napori regije

Prema kriterijima koje je odredilo Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR), Hrvatska i Bosne i Hercegovine trebale bi dobiti po 100 miliona eura, Crna Gora 27 miliona eura, a Srbija 308 miliona eura.

“U regiji treba završiti sa statusom privremenosti i stoga je iznimno važno trajno riješiti pitanje izbjeglica”, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Ona je podsjetila da su protekli ratovi u regiji u status izbjeglica doveli gotovo tri miliona ljudi te je istaknula kako je važno to što je regija odlučila uzeti u svoje ruke ovo pitanje i riješiti ga.

“Ovo je kruna zajedničkih napora četiri države regije”, kazala je hrvatska ministrica te dodala kako je Hrvatska sama proteklih godina obnovila oko 150.000 stambenih jedinica.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić kazao je kako je, prema standardima UNHCR-a, njegova zemlja svrstana među pet država u svijetu s najvećim brojem izbjeglica, jer je imala više od 600.000 registriranih osoba s takvim statusom.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres na skupu je pozvao međunarodnu zajednicu da još snažnije podrži vlade regiona radi zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih.

“Današnji dan je dan za slavlje. Do sada je nedostajalo političke volje da ovo poglavlje bude zatvoreno. Nadam se da je to sada iza nas”, rekao je Guterres.

Zamjenik generalnog direktora za proširenje EU Jost Korte ukazao je da je pitanje izbjeglih i raseljenih rezultat bolne prošlosti.

On je pohvalio spremnost međunarodne zajednice i vlada regiona da trajno riješe pitanje izbjegličke populacije.

Zamjenik državne tajnice SAD-a David Robinson istakao je da američka vlada čvrsto stoji uz sve napore za trajno zbrinjavanje izbjeglih i interno raseljenih osoba.

“Ova konferencija rezultat je dugogodišnjeg partnerskog rada zainteresiranih strana i pokazuje predanost vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije da konačno bude riješeno ovo goruće pitanje”, izjavio je Robinson.

Stambena rješenja

Generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier podsjetio je da rješenje pitanja izbjeglih i raseljenih osoba nije lako.

“Ali, zemlje organizatori konferencije danas su pokazali odlučnost da riješe ovo pitanje. OSCE ostaje opredijeljen za jačanje demokratskog društva u regionu zapadnog Balkana”, dodao je.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Damir Ljubić predstavio je potencijalnim donatorima Regionalni stambeni program, čiji je cilj zbrinjavanje tri miliona izbjeglih i interno raseljenih osoba, uz puno poštivanje njihovih ljudskih prava.

Pomoć koja će biti pružena za stambena rješenja uključuje osiguranje stanova i kuća kroz gradnju, adaptaciju, obnovu ili kupovinu, objezbjeđivanje građevinskog materijala i smještaj u ustanovama socijalne pomoći.

Po mišljenju guvernera Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) Rolfa Wenzela, regionalni program je ambiciozno zamišljen i ima veliku podršku međunarodne zajednice, ali njegov uspjeh zavisi od zemalja partnera.

Guverner CEB banke, koja je osnovana još 1956. godine s ciljem rješavanja pitanje izbjeglih, a kasnije je proširila polje djelovanja i na druga socijalna pitanja, siguran je da će partnerske zemlje učiniti sve da program uspje.

CEB će upravljati fondom iz kojeg će se finansirati stambeni, obrazovni i programi zapošljavanja.

Izvor:  Agencije


Povezane

Oružani napadi, uključujući ubistva, paljevine i druge vidove zastrašivanja učinili su proces povratka u Hercegovinu praktično završenim.

16 Apr 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO