Javnost traži odgovore od Mesića za stanove

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, nakon nedavnih napisa o tome da je pod istragom zbog kupnje vojnih vozila od finske Patrije, sada je ponovo u središtu priče u aferi sumnjive kupovine dva stana, za koje ne želi reći odakle mu novac.

Preko savjetnika je demantirao da je pod istragom, već je riječ o anonimnoj prijavi.

Na pomolu je i nova afera – što se dogodilo s novcem kanadskih iseljenika za odbranu Hrvatske.

Mesić je u Podsljemenskoj zoni, u elitnom dijelu Zagreba, kupio dva stana.

Stan u prizemlju je veličine 56 kvadrata, a onaj na katu veličine 106 kvadrata.

Ukupno ih je platio 250.000 eura.

Imena prijatelja tajna

“Bivši predsjednik Stjepan Mesić imat će dobar pogled na cijeli Zagreb sa ove elitne lokacije. No, javnost i dalje nema dobar pogled na njegove financije. Otkrio je tek da su mu novac za stanove posudila dvojica prijatelja”, izvještava novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Preko savjetnika, bivši predsjednik poručuje da će novac prijateljima vratiti kada proda stan u središtu Zagreba, u kojem sada živi.

No, ko su dvojica prijatelja i dalje je tajna.

“On će to reći državnim organima ako i kada oni procijene da je u tome bilo šta netransparentno ili sumnjivo”, kaže savjetnik Tomislav Jakić.

Politologu i publicistu Darku Petričiću sumnjivo je mnogo toga.

Tvrdi da je Mesić jedan od najbogatijih hrvatskih političara.

Kad je to i objavio, Mesić ga je tužio za klevetu i izgubio prvostepenu presudu.

“Dakle, cijela stvar smrdi i mislim da bivši predsjednik Mesić ima puno toga za objasniti poreznim službama otkud mu novac”, kaže Petričić.

‘Razlozi napada’

Petričić tvrdi i da je sumnjivim novcem financirao svoje predsjedničke kampanje, a na pomolu je i nova afera.

Navodno je Mesić, kaže Petričić, početkom 90-tih prisvojio novac koji su mu dali kanadski iseljenici za obranu Hrvatske.

“Dokazi počivaju kod mojih informatora, koji me svakodnevno obavještavaju i otkrivaju mi nove njegove afere, za koje će javnost ubrzo saznati”, otkriva Petričić.

Razlog svih napada na bivšeg predsjednika, tvrdi njegov savjetnik, jest to što Mesić i dalje zastupa iste stavove koji mnogima ne odgovaraju.

“Od potrebe pretvaranja Hrvatske u pravnu državu, borbe protiv korupcije, preko suradnje s Haškim tribunalom (ICTY) pa do potrebe vođenja samostalne vanjske politike, naravno, vrlo skoro u okviru EU”, govori Jakić.

I dok Mesićevi protivnici tvrde da je prijateljska posudba za ove stanove izmišljotina, Mesić će navodno uskoro objaviti ovjerene ugovore koji dokazuju da prijatelji postoje, izvještava Martina Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO