Ivanoviću za zločine 13 godina zatvora

Ivanović je učestvovao u likvidaciji najmanje 1.000 Bošnjaka u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica u opštini Bratunac (Reuters)
Ivanović je učestvovao u likvidaciji najmanje 1.000 Bošnjaka u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica u opštini Bratunac (Reuters)

Bivšeg pripadnika policijskih snaga Republike Srpske (RS) Željka Ivanovića Sud Bosne i Hercegovine osudio je u utorak na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine je navelo da je Ivanović kriv za učešće u zarobljavanju Bošnjaka u enklavama u istočnoj Bosni, koji su kasnije masovno likvidirani.

On je optužen da je, kao pripadnik policije RS-a u Šekovićima, učestvovao u likvidaciji najmanje 1.000 Bošnjaka u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica u opštini Bratunac.

Na području Srebrenice i Žepe srpske snage su tokom 1995. godine počinile genocid i najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, kada je pobijeno više od 8.000 zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da je Ivanović s drugim počiniteljima 13. jula 1995. godine pucao iz automatskog oružja na zarobljene muškarce.

Sud nije utvrdio da je Ivanović ubio ijednu osobu.

Na području Srebrenice i Žepe srpske snage su tokom 1995. godine počinile genocid i najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Tada je pobijeno više od 8.000 zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Pred Haškim tribunalom (ICTY) u toku je proces nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću i komandantu Glavnog štaba Vojske RS-a (VRS), generalu Ratku Mladiću, koji su optuženi za genocid i ratne zločine.

Izvor: Agencije


Povezane

Na suđenju bivšem predsjedniku RS-a i optuženom za genocid Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom svjedočio direktor Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović.

10 Apr 2012

Ovo je izjavio bivši predsjednik RS-a i optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić u razgovoru s bivšim komandatom Vojske RS-a i optuženim za ratne zločine, generalom Ratkom Mladićem.

12 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO