Dug Rafinerije pet puta veći od kapitala

Rafinerija nije izvršila detaljnu analizu obezvrjeđenja vrijednosti svoje stalne imovine
Rafinerija nije izvršila detaljnu analizu obezvrjeđenja vrijednosti svoje stalne imovine

Neto zaduženost Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu više od pet puta je veća od kapitala tog preduzeća.

Rafinerija se zadužila kod matičnog preduzeća, odnosno ruskog vlasnika.

Zaključno sa 31. decembrom prošle godine zaduženost je iznosila čak 530.143.385 konvertabilnih maraka (KM), odnosno neto zaduženost je bila 529.786.026 KM, a kapital 100.545.956 KM.

Prošlu godinu Rafinerija je završila iskazavši ukupni gubitak u iznosu od 46.316.055 KM, dok su na dan 31. decembra 2011. godine njene kratkoročne obaveze bile veće od njene obrtne imovine za 119.983.690 KM, upozorila je u konsolidiranom finansijskom izvještaju za prošlu godinu revizorska kuća Deloitte Banja Luka.

Prošlu godinu Rafinerija je završila iskazavši ukupni gubitak u iznosu od 46.316.055 KM.

Rafinerija je dobila mišljenje s rezervom, ali su i skrenuli pažnju na određene stavke u poslovanju.

“Sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva (OAO Neftegaz Moska), koje se obavezalo pružiti finansijsku podršku Rafineriji za period od 12 mjeseci od datuma priloženih konsolidiranih finansijskih izvještaja. Naše mišljenje nije modificirano u vezi s navedenim pitanjem”, upozorili su revizori u izvještaju.

Neuvjerljiva dokumentacija

Posebno je upozoreno da Rafinerija nije izvršila detaljnu analizu obezvrjeđenja vrijednosti svoje stalne imovine, kako se to zahtijeva po Međunarodnom računovodstvenom standardu.

“Na osnovu prezentirane dokumentacije, nismo bili u mogućnosti uvjeriti se u nadoknadivu vrijednost stalne imovine prezentirane u bilansu stanja Rafinerije na dan 31. decembra 2011. godine”, navodi ova revizorska kuća.

Ukupna vrijednost sredstava koja se koriste na dan 31. decembra 2011. godine iznosi 22.529.028 KM.

Također, Rafinerija nije izvršila aktiviranje značajnog dijela nekrentina, postrojenja i opreme u pripremi, iako se navedena sredstva koriste u poslovne svrhe preduzeća.

Ukupna vrijednost sredstava koja se koriste na dan 31. decembra 2011. godine, a koja nisu aktivirana na dan sastavljanja finansijskih izvještaja za poslovnu 2011. godinu, iznosi 22.529.028 KM.

“Na osnovu prezentirane dokumentacije, nismo se mogli uvjeriti ni u potencijalne efekte dodatnog troška amortizacije po navedenom osnovu u poslovnoj 2011. godini”, upozorila je revizorska kuća Deloitte.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO