Novi prigovori Sanadera i njegove odbrane

Sanader: To odbacujem s indignacijom, radio je što je radio i ne može reći da sam mu ja to naredio (AFP)

Bivši premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i njegova odbrana u ponedjeljak su ponovo prigovorili istinitosti iskaza bivšeg blagajnika stranke Mladena Barišića u slučaju Fimi medija pročitanih u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nakon što su u sudnici čitani Barišićevi istražni zapisnici i pregledavani snimci njegovih ispitivanja u USKOK-u Sanader je ustvrdio da su potpuno netačne tvrdnje da je bivši HDZ-ov blagajnik postupao po njegovim nalozima te da mu je donosio novac nezakonito izvučen iz državnih institucija i kompanija.

„To odbacujem s indignacijom, radio je što je radio i ne može reći da sam mu ja to naredio“, ustvrdio je Sanader, ističući kako je „krajnje indikativno“ što se najteže Barišićeve optužbe nalaze isključivo u pisanim zapisnicima, a ne i snimkama s ispitivanja.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović dodao je da odbrana ostaje kod tvrdnje da se u cijelosti radi o neistinitom iskazu. Smatra da je Barišićeva odbrana pred USKOK-ovim istražiteljima usmjerena isključivo na dokazivanje Sanaderove krivnje.

„Čitavo iskazivanje ne sliči na obranu nego je intonirano kao optužba. U tome sagledavamo određeni motiv, a to je da u dogovoru s tužiteljstvom ishodi povoljniju poziciju za sebe“, kazao je Prodanović.

Istinitosti Barišićeva iskaza prigovorila je i odbrana optuženog bivšeg Sanaderovog glasnogovornika Ratka Mačeka, kao i advokati HDZ-a koji su zaključili da je iskaz kontradiktoran, odnosno „suprotan samom sebi“.

Prebacivanje odgovornosti

„Pažljivo slušajući odbranu o saradnji Fimi medije i javnih poduzeća osjeti se umanjenje vlastite krivnje i prebacivanje odgovornosti na druge“, ustvrdio je HDZ-ov advokat Davorin Budin, ističući da stanje spisa pokazuje drugačije činjenice.

Iz Barišićevih istražnih iskaza pročitanih u sudnici proizlazi da su državni novac, izvučen preko marketinške agencije Fimi medija, tada vladajući HDZ, te njegov bivši predsjednik i premijer koristili za financiranje stranke, lične potrebe, izborne kampanje, plaćanje pjevača, kupovanje medija, evropske lobiste, koalicijske partnere, kupnju umjetnina za poklone pa čak i odjeću službenica u vladi.

U posljednjim iskazima pročitanim u ponedjeljak poslijepodne, Barišić je govorio o kupnji blindiranog Sanaderovog BMW-a za koji je novac, navodno, također nabavljen preko Fimi medije, dok je kao vlasnik bila upisana stranka.

Po Barišićevim riječima, Sanader je lično nadzirao sva stranačka plaćanja i bez njega se, navodno, nije mogla potrošiti „niti kuna HDZ-ovog novca“.

Suđenje se nastavlja u utorak kada će na iznošenje odbrane biti pozvana bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, koja je, kao i Barišić, također priznala da je ilegalnim novcem punila HDZ-ov „crni fond“.

Ako i ona iskoristi zakonsko pravo i ustvrdi da će se braniti šutnjom na sudu će se također pročitati njeni iskazi iz istrage.

“Crni fond”

Osim nje i Barišića, krivnju u slučaju „Fimi media“ priznali su i vlasnica marketinške agencije po kojoj je slučaj dobio ime Nevenka Jurak, te predstavnica njene kompanije Marica Ivanković koja na sudu zastupa „Fimi mediju“ kao pravnu osobu.

Na suđenju se u utorak prvi put neće morati pojaviti predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan, jer je sud uvažio zahtjev HDZ-ovih advokata da, nakon što se izjasnio o krivnji, ne mora dolaziti na svako ročište te da će se na sudu pojaviti kada to bude potrebno.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i kompanija izvukli oko 70 miliona kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, Maček te predstavnik i odbrana HDZ-a koji tvrde da je “crni fond” nastao bez znanja stranačkih tijela.

Izvor: Agencije