Ekskluzivno: Sudbina bh. građana u Siriji

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stupilo je u kontakt sa 133 bh. građanina koji se nalaze u Siriji.

Neslužbeni podaci govore da ih je u toj državi i mnogo više, a novinarka Al Jazeere Arduana Kurić razgovarala je sa nekoliko njih i ekskluzivno donijela razgovor sa svjedokinjom dešavanja u Homsu.

Uplašena od mogućih posljedica svojih izjava, tražila je zaštitu identiteta, te kaže da se mir u Siriji još ne nazire.

Esma Rapa ekipi Al Jazeere pokazala je fotografije svoje sestre koja s porodicom živi u Latakiji. Zabrinuta zbog mogućih posljedica, zamolila je da se ne objavi identitet njene sestre i članova njene porodice.

„Ona kaže ‘u svakoj se revoluciji ginulo’. Zamislite, kad mi je spomenula revoluciju, ja sam njoj spomenula odmah Marksa! Mislim stvarno, eto kako ona razmišlja, eto nemam vam šta reć’. Ona kaže, kad ste vi ostali, i mi ćemo i tako“, govori Rapa.

Ona se plaši da je mir u Latakiji privremen, jer se prije nešto više od tri mjeseca i u ovom gradu ginulo za promjene u Siriji.

„Najviše se za to bore. Što ne smiješ svoje mišljenje uopšte reć’. Ako je šta protiv vlasti, ne smije ga reć’. A on [predsjednik Bashar al-Assad] jednostavno misli da je Sirija njegova. On jednostavno tako misli i samo on mora i ima pravo na nju. Tako je i gotovo. Nema drukčije, a to se jednostavno ne može podnosit’ više tolike godine“, kaže Rapa.

Za Assadove pristalice, ljudi koji su ustali protiv vlasti smatraju se teroristima, a tako ih naziva i Ali Elouh, Sirijac koji je sedamdesetih godina studirao u Tuzli. On danas živi u Damasku, ali ima državljanstvo BiH.

Dvije strane

„Ima borba. Ali borba se vodi među teroristi i Armija Sirija. Arapska Armija Sirija, jedinstvena, narodna. To je što se dešava u Homs. Homs se sada raščišćava od ti teroristi“, rekao je on telefonom iz Damaska.

Sarajka udata za Sirijca, koja živi u Siriji, kazala je za Al Jazeeru da u Homsu nema terorista. Kako je zabrinuta za ličnu sigurnost, zatražila je da ostane anonimna.

„Ja ne znam da ima ovdje terorista, to nisam čula, znam da ima pobunjenika. To sam čula. Ovdje su dvije strane. Jedna je na strani vlade, a druga na strani pobunjenika“, kazala je sagovornica Al Jazeere.


Svjedočenje Bosanke iz Homsa

„Pobunjenika je mnogo manje, jer čitav je svijet prestravljen ovdje već godinama, već decenijama. Niko nije iskren, niko nije slobodan. Ovi najslobodniji, oni su se podigli. Svi hoće da ovaj režim ode, da dođe neko drugi. Oni su ovdje 42 godine. Znači ona prava diktatura, vojna i policijska i špijunska, kako hoćete.“

„Ja čak ne smijem biti iskrena s vama, znate, to se svi mi bojimo već godinama, svi se plašimo. Oni koji su bili najhrabriji, oni su već platili životom“, zaključuje Sarajka.

Ni ona, kao ni sestra Esme Rapa trenutno ne razmišlja o povratku u BiH, ali obje smatraju da se mir u Siriji još ne nazire.

Kako je izvijestila Kurić, prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH, jedna je osoba od 133 bh. građana s kojima su u kontaktu zatražila evakuaciju iz Sirije.

Izvor: Al Jazeera