Srbija preispituje sporne privatizacije

Evropska unija (EU) od Srbije očekuje da riješi 24 sporne privatizacije, navedene u rezoluciji Evropskog parlamenta. U Republičkom javnom tužilaštvu kažu da će sporne privatizacije ispitati i da tom prilikom neće biti zaštićenih.

Slobodan Jovanović jedan je od 4.000 malih akcionara C marketa. On je u proteklih nekoliko godina u više navrata sa ostalim kolegama demonstrirao zbog privatizacije firme u kojoj je radio, a sada zaključuje da Vlada Srbije sama nije sposobna riješiti sporne privatizacije.

„Mislim da EU s pravom može da nastavi sa pritiskom bez obzira ko će sledeći doći na vlast. Mora se do kraja rešiti i pritisnuti da se pljačkaški sistem u ovoj zemlji raščisti͢”, kaže Jovanović.

„Zašto čekamo da nam EU pomogne, odnosno reši, ako smo mi to mogli sami? Nemamo hrabrosti ili smo prodali savest. Kupljeni smo, očito da u ovoj zemlji niko nije gadljiv na pare.“

U Rezoluciji Evropskog parlamenta, navodi novinar Al Jazeere iz Beograda Đorđe Kostić, vlasti u Srbiji su pozvane da odmah preispitaju privatizacije i prodaje firmi, a posebno su pomenuti Sartid, Jugoremedija, Mobtel, C market i ATP Vojvodina.

U povjereništvu za informacije od javnog značaja kažu da dokumenti vezani za sporne privatizacije ne mogu ni u kom slučaju biti tajni.

Visok stepen korupcije

Kako je izvijestio Kostić, upozorenja iz EU treba shvatiti krajnje ozbiljno. Povjerenik za informacije kaže da Srbija taj problem mora riješiti ako i dalje želi računati na pristupne fondove iz EU, a kao glavni problem u slučaju privatizacije vide visok stepen korupcije u društvu.

„Mi svi dobro znamo kao građani ove zemlje da na svojoj koži osećamo da je zemlja suočena sa brutalnom korupcijom i da ona mora konačno nešto uraditi na tom planu“, izjavio je Rodoljub Šabić, povjerenik za informacije od javnog značaja.

„Jako loše kotiramo na međunarodnim indeksima po percepciji korupcije, što ima konsekvence i po ugled zemlje, ali i realne ekonomske konsekvence zbog ozbiljnog kapitala koji donosi sa sobom, a koji ne dolazi gde je vlast teško korumpirana.“

Jelko Kacin, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, kazao je za Al Jazeeru da je potrebno stvoriti više povjerenja prema državnim organima u ovoj zemlji.

On je kazao da ne želi komentirati činjenicu da je 25 posto privatizacija poništeno, rekavši da „odgovore moraju dati organi srpske države“.

„Samo na taj način se može povratiti povjerenje u Srbiju i vratiti strane ulagače“, kazao je Kacin.

Upitan koliko je svjestan problema da su neki biznismeni u Srbiji primorani finansirati stranke kako bi mogli poslovati, Kacin je kazao da Evropska komisija  i Evropski parlament imaju veoma konkretne podatke, koje su dobili od Saveta za borbu protiv korupcije.

„Mislim da je došlo vreme da javnost u Srbiji dobije odgovore na elementarna pitanja“, rekao je on.

Krivični postupci

U Republičkom javnom tužilaštvu kažu da su povodom spornih privatizacija pokrenuti pretkrivični i krivični postupci.

„Tužilaštvo je odlučno da sve te privatizacije iz prošlosti ispita do svakog detalja, jer od naših rezultata zavisi evropska perspektiva naše države. U postupcima neće i ne može biti zaštićenih“, kazao je Tomo Zorić, glasnogovornik Republičkog javnog tužilaštva.

Od ostalih kompanija koje se dovode u vezu sa spornom privatizacijom, spominju se Luka Beograd, Novosti, Šinvoz, Zastava elektro, Tehnohemija, Azotara Pančevo i druge.

U agenciji za privatizaciju kažu da su oni do sada raskinuli 655 privatizacijskih postupaka.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO