Nacionalisti šetali Zagrebom kao turisti

Na međunarodnoj nacionalističkoj konferenciji u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), okupilo se oko 50 ultradesničara.

Zbog policijske zabrane mimohoda, hrvatsku Vladu će, kažu, prijaviti institucijama u Briselu.

I dok su protiv njihovog okupljanja još jednom protestirali antifašisti, nacionalisti su poslušali preporuku premijera i Zagrebom prošetali kao “turisti”, izvještava reporter Al Jazeere iz Zagreba Ivan Čorkalo.

Desničari su održali nacionalističku konferenciju, ali u skromnim stranačkim prostorijama, jer im u Zagrebu niko nije htio iznajmiti prostor.

Oko 50 ultradesničara ipak se okupilo na javnom prostoru, ali ne u organiziranom mimohodu, već u “turističkoj šetnji” Zagrebom, sve pod budnim okom policije.

Središtem grada prošetali su bez isticanja obilježja, a posljednja lokacija bio je Markov trg i zgrada hrvatske Vlade.

 

Nešto ranije su ipak održali nacionalističku konferenciju, ali u skromnim stranačkim prostorijama, jer im u Zagrebu niko nije htio iznajmiti prostor.

Predsjednika i premijera Hrvatske prozvali su za “govor mržnje, ograničavanje slobode govora”, a od Vlade zatražili ostavku.

‘NE fašističkim idejama’

HČSP je na nacionalističkoj konferenciji ugostio predstavnike ekstremne desnice iz Mađarske, Bugarske, Belgije i Francuske.

“Mi nismo socijaldemokrati, komunisti, boljševici, staljinisti, ali nismo ni nacisti. Nećemo dozvoliti da nam drugi lijepe etikete ko smo mi”, rekao je Angel Džambaski, član VMRO Bugarske.

“Lično ću protestirati protiv ovog antidemokratskog skandala u mađarskom parlamentu. Također će protestirati naši zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) i Vijeću Evrope (VE)”, kaže Gyorgy Gyula Zagyva, zastupnik Jobbika u mađarskom parlamentu.

‘Rekli smo NE ksenofobiji i rasnim teorijama, rekli smo NE programu koji bi društvo uredio na prebrajanju krvnih zrnaca.’

U isto vrijeme na glavnom zagrebačkom trgu novi antifašistički skup.

Oko 300 građana okupljenih u inicijativi “Ujedinjeni protiv fašizma” ponovo je glasno izrazilo protivljenje veličanju nacističke i fašističke ideologije.

“Zagreb se iznova pokazao kao nepokoreni grad, ponovo je našao snage da kaže NE fašističkim idejama i nositeljima. Rekli smo NE ksenofobiji i rasnim teorijama, rekli smo NE programu koji bi društvo uredio na prebrajanju krvnih zrnaca”, kaže jedna od aktivistica.

S druge strane centralnog zagrebačkog trga i u subotu se okupilo desetak desničara, a suprostavljene skupine nisu došle u doticaj, jer ih dijelio zid jakih policijskih snaga.

Izvor: Al Jazeera