Privedeno 10 osoba zbog napada na ambasade

Američka ambasada zapaljena je poslije protesta 'Kosovo je Srbija', koji je tadašnja vlast organizirala u centru Beograda (AP)

Među 14 osumnjičenih za izazivanje nereda i paljenje Ambasade SAD-a u Beogradu u februaru 2008. godine su i dvije osobe koje se terete za kamenovanje Ambasade Turske, saopćilo je nadležno tužilaštvo.

Ambasada Turske je kamenovana 17. februara 2008. godine, dvije osobe su osumnjičene za krivično djelo nasilničko ponašanje, dok je Američka ambasada zapaljena 21. februara, a odgovorni se terete za izazivanje krivičnog djela – teško djelo protiv opće sigurnosti.

Osumnjičeni su iz Novog Sada, Pančeva i Beograda, pri čemu novosadska grupa broji sedam osoba, od kojih je jedan maloljetnik, koji će biti saslušan na dan privođenja istražnom sudiji.

Akcija hapšenja 14 osumnjičenih je počela u utorak, a do sada je, prema navodima Radio-televizije Srbije (RTS), privedeno deset osoba.

U grupi iz Beograda i Pančeva je, također, sedam osoba, među kojima je jedan maloljetnik, kao i dvije osobe koje se terete za kamenovanje Ambasade Turske.

Američka ambasada zapaljena je poslije protesta “Kosovo je Srbija”, koji je tadašnja vlast organizirala u centru Beograda 21. februara 2008. godine, zbog proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara te godine.

Akcija hapšenja 14 osumnjičenih je počela u utorak, a do sada je, prema navodima Radio-televizije Srbije (RTS), privedeno deset osoba.

Hapšenja u Novom Sadu

Policija je u Novom Sadu, zbog paljenja Ambasade SAD-a 2008. godine, uhapsila Marka N, a kako saznaje RTS, uhapšeni pripada navijačkoj grupi “Firma”.


Turska ambasada u Beogradu

To je šesto hapšenje u Novom Sadu zbog paljenja Ambasade SAD-a.

Prema ranijim informacijama, tri osobe su uhapšene u Beogradu, jedna u Inđiji, dok je kriminalistička policija Novog Sada prethodno privela pet osoba u tom gradu.

Kako je u utorak potvrdila republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, policija je počela akciju hapšenja 14 osumnjičenih za učešće u paljenju stranih ambasada tokom protesta u Beogradu februara 2008. godine.

“Akcija je u toku i očekujem da će narednih dana sva lica biti privedena i da će protiv njih biti pokretnuti krivični postupci”, rekla je ona.

Precizirala je da je duže od godinu dana tužilaštvo pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu, na osnovu kojih su identificirani učesnici nereda.

Kako je navela, među njima ima i huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

Zgradu Američke ambasade u centru Beograda danas čuvaju policijski specijalci te pripadnici Žandarmerije i protivterorostičkih jedinica.

Pojačano osiguranje

Poslije 21. februara 2008. godine, kada je zapaljena Američka ambasada, osiguranje zgrade je dodatno pojačano.

Prozori na konzulatu više ne postoje, jer su od tog datuma betonirani.

Američka ambasada u Beogradu pozdravila je hapšenje odgovorih za napad na zgradu Ambasade, ističući da je važno da se kazne ne samo počinioci već i nalogodavci i oni koji su napad podržali.

Javnost u Srbiji više puta je spekulirala o tome ko je i da li je policiji izdao naređenje da ne reagira pravovremeno na paljenje Ambasade.

Lee Linzenberg, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u Beogradu, kaže: “U našoj zemlji imamo izraz – možete bježati, ali ne možete se sakriti. Mislim da je to poruka koja se šalje ovim hapšenjem, ne samo u ovom slučaju nego svim kriminalcima u Srbiji.”

Javnost u Srbiji više puta je spekulirala o tome ko je i da li je policiji izdao naređenje da ne reagira pravovremeno na paljenje Ambasade.

Pravnici ocjenjuju da istraga sada može utvrditi je li paljenje ima političku pozadinu i mogu li se u vezu s tim dovesti i pojedinci iz uskog kruga tadašnjeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunice, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Izvor: Al Jazeera i agencije