Drašković: Srbiji potreban duh 9. marta

U petak se navršava 21 godina od prvog masovnijeg protesta protiv režima Slobodana Miloševića, 9. marta 1991.

Taj datum je istovremeno i početak vaninstitucionalne političke borbe opozicije koja je 2000-te godine rezultirala smjenom vlasti i početkom konsolidacije demokratskog sistema u Srbiji.

Devetomartovski protest u Beogradu je organizirao i predvodio Srpski pokret obnove Vuka Draškovića, tada najjača opoziciona stranka, koja je zagovarala promjenu sistema, demokratizaciju i nacionalnu obnovu države.

Šta je rekao Milošević

„I nikad Srbiji od 5. oktobra 2000. godine nije bio potrebniji duh 9. marta. Neko reče – No pasaran! No pasaran! Neće proći! Ova zemlja je evropska, ovaj narod, njegova kultura su evropski. Hoćemo da živimo kao normalni ljudi u demokratskoj Evropi. Nećemo mržnju. Hoćemo umjesto mržnje pomirenje. Hoćemo saradnju s našim susjedima“, kazao je Vuk Drašković.

Slobodan Milošević je demonstrante nazvao snagama haosa i bezumlja. Bio je to početak uličnih protesta opozicije u Srbiji, na koje je vlast odgovorila silom.

U sukobima koji su se sa Trga Republike, gdje je skup održan, proširili na nekoliko ulica u centru Beograda, život su izgubile dvije osobe.

U sukobima demonstranata i policije povrijeđeno je oko 200 ljudi.

Glavni zahtjev građana bila je smjena tadašnjeg generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Demonstracije su bile zabranjene, pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu u namjeri da spriječi dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje.

Uprkos tome, u centru Beograda okupilo se oko 100.000 građana, a oko podneva policija je krenula u akciju razbijanja demonstracija.

Te večeri, oko 20 sati, na ulice Beograda prvi put poslije Drugog svjetskog rata izašli su tenkovi.

Na Terazijskoj česmi

Odgovor na državnu represiju stigao je sljedećeg dana iz Studentskog grada, kada su ka Terazijskoj česmi krenuli studenti.

Poslije nekoliko dana protesta, usvojeni su zahtjevi studenata, ministar policije Radmilo Bogdanović podnio je ostavku, smijenjeno je rukovodstvo Televizije Beograd, a Studio B i Radio B92 su nastavili raditi.

Izvor: Al Jazeere