Protesti protiv Assada u Beogradu

Demonstranti su se mirno razišli nakon protesta (Tanjug)

Nekoliko desetina Sirijaca koji žive u Srbiji protestirali su u utorak ispred sirijske ambasade u Beogradu, u znak podrške sirijskom narodu i protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Za slobodnu Siriju”, “Sirija bez Bashara”, “Zaustavimo laž, pljačku, ubistva”…

Oni su se poslije protesta mirno razišli.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo ‘Za slobodnu Siriju’, ‘Sirija bez Bashara’, ‘Zaustavimo laž, pljačku, ubistva’.

Abudrahman Mheimid, koji se predstavio kao organizator demonstracija, rekao je novinarima da je protest organiziran u znak podrške sirijskom narodu i kako bi se uputio poziv sirijskom režimu “da prestane s ubijanjem svog naroda i da mu omogući život u slobodi, sa svim ljudskim pravima”.

Prema tvrdnjama Mheimida, za manje od godinu dana poginulo više od 10.000 ljudi, a da je isto toliko nestalo ili protjerano, dok narod živi bez struje, vode, hrane, telefona i potpuno je izoliran od svijeta.

Niko se nije pojavio

Učesnici protesta nosili su pored sirijskih i srbijanske i libijske zastave.

Prema procjeni Mheimida, među demonstrantima je bilo mnogo Srba, od kojih su neki ranije živjeli u Siriji, ali su odatle protjerani, i koji su došli pružiti podršku Sirijcima.

Policija je osiguravala skup, a tokom protesta iz ambasade Sirije se niko nije pojavio.

U protestima protiv Assadovog režima, koji su počeli u martu prošle godine mirnim demonstracijama, a kasnije prerasli u pobunu, poginulo je oko 7.600 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), dok aktivisti tvrde da je njihov broj veći od 8.000, podsjećaju agencije.

Međunarodna zajednica je, kao posljednju u nizu akcija za okončanje sukoba u Siriji, odlučila poslati svog specijalnog izvjestioca Kofija Annana, koji bi u Damask trebao doputovati 7. marta.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada