Malta ratificirala evropski ugovor Hrvatske

Parlament Republike Malte jednoglasno je ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji (parlament.mt)

Malta je u ponedjeljak ratificirala Ugovor pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji (EU) i tako postala peta od 27 zemalja EU koje to trebaju učiniti do hrvatskoga ulaska u Uniju sredinom 2013. godine, doznaje se iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske.

Parlament Republike Malte jednoglasno je ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske EU. Time je Malta, nakon Slovačke, Mađarske, Bugarske i Italije, postala peta članica EU koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor, kaže se u saopćenju MVEP-a.

Veleposlanik Tomislav Vidošević u srijedu i četvrtak bio je na Malti povodom početka postupka ratifikacije pristupnog ugovora u malteškom parlamentu.

Prvoga dana posjete se sreo s predsjednikom parlamenta Michaelom Frendom te, kao poseban gost, prisustvovao sjednici parlamenta na kojoj je počela rasprava o hrvatskom ugovoru o pristupanju.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Tonio Borg predstavio je u vladino ime prijedlog za ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

Hrvatski veleposlanik se susreo i s glasnogovornikom opozicione laburističke stranke u malteškom parlamentu, zastupnikom Georgeom W. Vellom.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Tonio Borg predstavio je u vladino ime prijedlog za ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

Frendo je izrazio zadovoljstvo skorim stupanjem Hrvatske u punopravno članstvo EU kao i činjenicom da će Malta biti među prvim zemljama koje će ratificirati pristupni ugovor, a Vidošević još je zahvalio predsjedniku parlamenta na kontinuiranoj podršci Malte hrvatskome pristupanju Uniji te na njegovom osobnom angažmanu oko što brže ratifikacije ugovora u malteškom parlamentu.

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o mogućnostima daljnje bilateralne saradnje, posebno u okviru mediteranske dimenzije EU.

Izvor: Agencije