Ivanov: Grčka namjerno sve odugovlači

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov optužio je Grčku za namjerno odugovlačenje rješenja u sporu oko imena države i ističe da očekuje signale za prijem njegove zemlje u NATO od rukovodstva ove vojne alijanse.

“Makedonsko pitanje se ne nalazi visoko na agendi Atine. Imamo problem, a Grčka nema nikakav problem”, kritizirao je on Atinu u intervjuu bečkom dnevniku Presse, dodajući da je Makedonija izgubila dvije decenije zbog spora oko imena.

“Atina blokira početak pregovora s Evropskom unijom (EU). Za članstvo u NATO smo već ispunili sve kriterije, ali Atina je 2008. godine uložila veto. To ima negativne posljedice po cijeli region. Nas blokiraju, Kosovo nije priznato, u konfliktu oko Kipra ništa ne napreduje, ali Grčka je članica EU. To je logika odugovlačenja. Ono što su Grci uradili u privredi, oni čine i u politici”, rekao je Ivanov.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmussen nedavano je boravio u Atini, gdje mu je predata kao poklon replika mača Aleksandra Velikog.

Predsednik Makedonije je istakao da Skopje očekuje da će NATO ispoštovati odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) od prošle godine, prema kojoj je utvrđeno da Atina krši sopstvenu najavu o prihvatanju Makedonije pod međunarodnim imenom Bivša Jugoslovenska Republike Makedonija (BJRM).

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmussen nedavano je boravio u Atini, gdje mu je predata kao poklon replika mača Aleksandra Velikog, podsjetio je Ivanov, dodajući da mu je poruka možda bila da bi s njim trebalo razriješiti Gordijev čvor.

Makedonska javnost, prema njegovim riječima, razumije stanje i vidi da Skoplje čini sve.

Također, ni građani dviju država nemaju problem jedni s drugima, podvlači Ivanov, dodajući da Makedonci putuju na odmor u Grčku, a Grci su važni investitori u Makedoniji, ali i da grčki političari “dobro žive od korištenja ove politike prema Makedoniji”.

Ivanov je negirao da podizanje spomenika Aleksandru Velikom u Skoplju treba ljutiti susjede, ukazujući da u Beču postoji mnogo historijskih zdanja i da Austrijanci sigurno nikog ne pitaju koja zdanja će graditi na svojoj državnoj teritoriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropska unija alternativnim putevima  pokušava držati Makedoniju na liniji reformi. Priprema se dijalog na visokom nivou, zato što zemlja i ovog proljeća neće dobiti datum za start pregovora sa Unijom. Sredinom marta u Skopje dolazi komesar za proširenje Stefan Fuelle da bi makedonskoj vladi isporučio  novi domaći zadatak. U međuvremenu zemlja se bori sa rastućim […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO