Dijalog Skoplja i Brisela 15. marta

Fuelle: Ključno pitanje ostaje ime, problem koji treba riješiti najhitnije (AFP)
Fuelle: Ključno pitanje ostaje ime, problem koji treba riješiti najhitnije (AFP)

Neformalni dijalog između Makedonije i Evropske unije (EU), koji treba početi 15. marta, nije zamjena za pregovore, nego je most za njihov početak, izjavio je u evropski komesar za proširenje Stefan Fuelle, koji će voditi taj dijalog.

Ovaj nivo dijaloga obuhvatit će i poglavlja koja se uobičajeno, prema praksi EU, otvaraju nakon početka pregovora, kazao je on.

“Ipak, ključno pitanje ostaje ime, problem koji treba riješiti najhitnije”, istakao je Fuelle i pozdravio nedavni susret premijera Makedonije i Grčke, Nikole Gruevskog i Lukasa Papadimosa, koji je okarakteriziro kao obnavljanje dijaloga između dviju država.

Makedoniji treba omogućiti rješavanje spora s Grčkom po primjeru Hrvatske i Slovenije.

Učestvujući u debati, europoslanik iz Bugarske Stanislav Ilčev je, govoreći oko spora dviju zemalja oko imena, rekao da ustavno ime Makedonije ne smije biti apsolutni razlog za blokadu ulaska Makedonije u EU i da Makedoniji treba omogućiti rješavanje spora s Grčkom po primjeru Hrvatske i Slovenije.

“A to bi značilo paralelni početak pregovora i rješavanje bilateralnog spora”, kazao je on.


Nikola Gruevski [Reuters]

Presuda ICJ-a

Europoslanica Monica McEvoy je istakla važnost presude Međunarodnog suda pravde (ICJ), u kojem je Grčka etiketirana kao prekršilac sporazuma s Makedonijom time što je na samitu NATO-a u Bukureštu 2008. godine stavila veto na prijem te zemlje u Alijansu.

Ona je zatražila da se Makedoniji u najskorije vrijeme odredi datum za početak pregovora s EU.

Makedonija će 15. marta početi neformalni suštinski dijalog na visokom nivou s EU, u kojem će prvo biti otvorena pitanja iz poglavlja 23 i 24, koja se odnose na unutrašnje poslove, sudstvo, medije i izbore.

Timove Makedonije i EU na tom sastanku u Skoplju predvodit će Gruevski i Fuelle.

Makedonija je status kandidata za članstvo u EU dobila 15. decembra 2005. godine, ali pregovori još nisu počeli zbog problema s Grčkom u vezi s imenom.

Izvor: Agencije


Povezane

Matthew Nimetz, medijator Ujedinjenih naroda u grčko-makedonskom sporu, u ponedjeljak počinje novu rundu odvojenih razgovora sa Skopljem i Atenom. Uoči njegove posjete, grčki premijer Lucas Papademos pozitivno je odgovorio na prijedlog direktnog susreta, koji mu je uputio makedonski premijer Nikola Gruevski. Susret je predviđen za mart. Spor između dvije države pokušava se riješiti diplomatski, a […]

Evropska unija alternativnim putevima  pokušava držati Makedoniju na liniji reformi. Priprema se dijalog na visokom nivou, zato što zemlja i ovog proljeća neće dobiti datum za start pregovora sa Unijom. Sredinom marta u Skopje dolazi komesar za proširenje Stefan Fuelle da bi makedonskoj vladi isporučio  novi domaći zadatak. U međuvremenu zemlja se bori sa rastućim […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO