Srbi uhapsili dva kosovska policajca

MUP Srbije navodi da su uhapšeni bili naoružani pištoljima, automatskim puškama i specijalnom opremom (Tanjug)

Srbi su uhapili dva pripadnika kosovske policijske službe, koje ova država sumnjiči za narušavanje ustavnog poretka, dok kosovske vlasti tvrde da se radi o otmici.

U subotu ujutro policija Srbije uhapsila je, kako tvrde, na svojoj teritoriji Šukrija Binakua i Samija Bećirija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije navodi da su njih dvojica bili naoružani pištoljima, automatskim puškama i specijalnom opremom.

Apel predsjednice Kosova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova nazvalo je hapšenje kidnapiranjem i saopćilo da su kosovski policajci bili u svojoj zoni odgovornosti.

“Šta oni traže na teritoriji centralne Srbije i po kom je to sporazumu?”, upitao je Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić na konferenciji za novinare, te dodao da ovakve postupke neće tolerirati.

„Ovo je drastično narušavanje vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova [1999]. Ova dvojica policajaca u punoj opremi su osmatrali položaje žandarmerije, neka objasni međunarodna zajednica šta je ovo“, kazao je Dačić.

On se obratio  novinarima u Palati Srbije, nakon sastanka s porodicama policajaca MUP-a Srbije koji su u subotu odlukom Vrhovnog suda Kosova pušteni iz pritvora u Prištini i Gnjilanu, gdje su bili od 25. februara, kada su uhapšeni zbog sumnje da su podrivali ustavni poredak Kosova.

U saopćenju iz kabineta predsjednice Kosova Atifete Jahjage, međutim, navodi se da je “hapšenje pripadnika policije Kosova na zadatku napad na institucionalni i teritorijalni integritet Republike Kosovo” i da “ne doprinosi uspostavljanju dobrih odnosa između dvije zemlje”.

Kabinet predsjednice Kosova “traži od vlasti Republike Srbije da prestane sa arbitrarnim provokacijama i djelovanjem prema građanima Republike Kosovo i njenim institucijama i da oslobodi one koji su bezlazložno uhapšeni”, navodi se u saopćenju. 

Izvori: Al Jazeera i agencije