Napetost u Novom Pazaru pred izbore

Izborna kampanja u Srbiji se zaoštrava.

Na lokalnoj razini u Novom Pazaru, gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo, napetost raste.

U političku kampanju uključili su se i imami.

“Glavni muftija Muamer Zukorlić priča o politici. Kaže da će Bošnjačka demokratska zajednica, koju predvodi njegov šurak, a pristupila su joj dva njegova bliska saradnika, ubedljivo pobediti na lokalnim izborima. Demantuje da o politici priča u džamijama, a za sebe kaže da nije političar”, izvještava iz Novog Pazara reporter Al Jazeere Đorđe Kostić

“Ja ne prihvatam da se bavim politikom, ja govorim o politici ukoliko svi ustavi i zakoni, pisani i nepisani, garantuju svakom građaninu da ima svoj politički stav, zašto bi to meni neko uskratio? A to što sam ja muftija, pa to je moja prednost, jer se moj glas dalje čuje”, kaže Muamer Zukorlić, muftija Islamske zajedice u Srbiji.

‘Politika koja vodi u sunovrat’

Iz Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, koja je do sada bila uz Tadićeve demokrate, kažu da su oni ti koji će ponovno činiti vlast u Novom Pazaru.

Upozoravaju da Zukorlić preko Bošnjačke demokratske zajednice širi svoj politički utjecaj.

“Mi ovde imamo, s druge strane, jednu razgoropađenu BDZ-ovsku nacionalističku politiku – koja vodi u sunovrat, koja stvara nepijatelje na svakom mestu i mislim da narod prepoznaje i pragmatično odlučuje”, smatra Muamer Bačevac iz SDP-a Novi Pazar.

I u Stranci demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koja je u nekoliko navrata imala vlast u Novom Pazaru, kažu da će oni činiti buduću vlast u sandžačkim općinama.

Protive se korištenju vjerskih uniformi u političke svrhe.

“Ono što ljudi imaju da kažu, što političari imaju da kažu, što građani imaju da kažu, posebno u ovom periodu predizborne kampanje, najbolje je da se to kaže preko političkih stranaka”,  kaže Fuad Baćićanin iz SDA Sandžaka.

Nešto više od mjesec dana ostalo je do trenutka kada će jedna od političkih opcija proglasiti pobjedu na centralnom gradskom trgu.

Izvor: Al Jazeera