Vujanović najpopularniji političar Crne Gore

O Filipu Vujanoviću povoljno mišljenje ima 83 posto građana Crne Gore (AFP)

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ubjedljivo je najpopularniji političar u toj državi, dok je rejting lidera Demokratske partije socijalista Mila Ðukanovića u padu, pokazalo je istraživanje.

Anketa javnog mnijenja pokazala je da čak 83 posto građana Crne Gore ima povoljno mišljenje o Vujanoviću, odnosno da u njega podjednako vjeruju Crnogorci i Srbi.

Vujanović ima stabilan rejting, sa veoma malo negativnih ocjena, odnosno ima veliku podršku čak i među glasačima opozicionih stranaka.

U centru afera

Vujanovićev visok rejting posljedica je činjenice da su njegove izjave uglavnom pomirljive i ne polarizuju javnost, kazao je Radomir Kračković iz istraživačkog centra podgoričkih  TV Vijesti.

Druga po popularnosti je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović, o kojoj povoljno mišljenje ima 73 posto ispitanika, a treći je premijer Igor Lukšić kome vjeruje 67 posto građana.

Prema istraživanju, od opozicionih lidera najpopularniji je predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, o kome pozitivno mišljenje ima 54 odsto ispitanika.

O predsjedniku DPS-a Milu Ðukanoviću povoljno mišljenje ima 48 posto ispitanika, dok je isti procenat onih koji su ga negativno ocijenili.

Prema riječima Kračkovića, rejting Ðukanovića opao je za četiri posto.

U posljednjih nekoliko mjeseci prisutan je trend pada popularnosti Ðukanovića.

Kako je bio u centru kritika zbog “Afera Telekom” i stanja u Kombinatu aluminijuma Podgorica to se, očigledno, odrazilo na njegov rejting, kazao je Kračković.

Ðukanović, prema rečima Kračkovića, i dalje oštro dijeli biračko tijelo, odnosno građani su ili izuzetno kritični prema njemu ili mu daju najbolje ocjene.

Lidera Socijaldemokratske partije (SDP) i predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića pozitivno je ocijenilo 49 posto ispitanika, a negativno 47.

O nastupu na izborima

Istraživanje je pokazalo da 46 posto ispitanika vjeruje da Crna Gora ide pravim putem, a među njima je najviše pristalica vladajuće koalicije.

S druge strane, da zemlja ide pogrešnim putem smatra 42 posto ispitanika, među kojima je najviše simpatizera opozicije.

Prema istraživanju, 43 posto građana smatra da će članice crnogorske vladajuće DPS i SDP zajedno nastupiti i na narednim parlamentarnim izborima, dok 38 posto ispitanika vjeruje da će izaći samostalno.

Istraživanje je rađeno od 16. do 20. marta na uzorku od 800 ispitanika.

Izvor: Agencije


Povezane

Crnogorski premijer je rekao da su izmjene Ustava u domenu nezavisnosti pravosuđa povezane s pojedinim zahtjevima koji su izrazito političkog karaktera.

Published On 17 Mar 2012

Na pohvalu predsjednika Vijeća Evrope Hermana Van Rompuya, premijer Lukšić odgovorio obećanjem da će pojačati reforme.

Published On 23 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO