Srpska mafija birala hrvatske pasoše

Šestorica uhapšenih zbog falsificiranja i prodaje hrvatskih pasoša, idućih mjesec dana provest će u istražnom zatvoru – zbog opasnosti od bijega, uticaja na svjedoke te mogućnosti da ponove krivično djelo.

Za sedmim članom grupe, državljaninom Srbije, uskoro će biti raspisana međunarodna potjernica.

Odluka je donesena na zagrebačkom Županijskom sudu na koji su osumnjičeni dovedeni nakon kriminalističkog istraživanja i pokretanja istrage protiv njih.

Cijena 10.000 eura

Al Jazeera iz policijskih izvora saznaje da je hrvatski pasoš koštao u prosjeku 10 hiljada eura.

Naručitelji su prvo pola novca davali organizatoru skupine, koji bi preko policajaca i jedne službenice pronašao osobu, koja nema pasoš.

S krivotvorenim punomoćima, naručiteljima bi vadili domovnice i rodne listove. Potom bi u konzulatima u BiH tražili pasoš. Nakon što je izrađen, dostavljen je naručitelju, koji ga nije morao osobno pokupiti, saznaje Al Jazeerina  novinarka Ivana Brkić.

“Putovnice su se radile legalnim putem, podaci bi bili pravi, a slika lažna”, kaže Vitomir Bijelić, načelnik krim policije.

Pripadnici balkanskih kriminalnih klanova često su se koristili lažnim hrvatskim pasošima.

Imali su ih mnogi, među njima, Sretko Kalinić Zver, te Vladimir Milisavljević Budala i njegov šef Luka Bojović Pekar, koji su nedavno uhapšeni u Španiji.

Sumnja se da su ih nabavili upravo preko ove grupe ljudi.

USKOK je istragu pokrenuo protiv šestoro hrvatskih državljana u dobi od 31 do 58 godina i 37-godišnjeg državljanina Srbije za kojim je raspisana potjernica, a tereti ih za udruživanje u kriminalnu skupinu, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava te poticanja na zloupotrebu položaja i ovlasti.

Krivotvoritelji su “krali” identitet hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji ne prebivaju u Hrvatskoj već u Srbiji i BiH i koji nisu imali pasoše.

Akcija ‘Granica’

Kriminalna skupina otkrivena je policijskom akcijom “Granica” (Border).

Policija je pronašla 53 krivotvorena pasošae, a pretpostavlja se da ih ima još oko 50.

U USKOK-u sumnjaju da su krivotvoritelji “zaradili” najmanje 420.000 eura.

Zlatko Nikolić, iz Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja u Beogradu je u gostovanju na Al Jazeeri rekao da je hrvatski pasoš bio najbolji izbor za srpske kriminalce.

“Zbog svega što se dešavalo devedesetih godina, Srbi su u propagandnim storijama bili po pravilu loši momci, a Hrvati dobro. Kada se pojavite kao Hrvat, manje ste sumnjivi”, rekao je Nikolić.

“A kad tome dodate”, zaključuje Nikolić, “da možete u nekim entitetima u BiH da potplatite i kupite, onda je sasvim jasno zašto su srpski kriminalci postajali hrvatski.”

Izvor: Al Jazeera i agencije