Počinju pripreme za pregovore Srbije sa EU

Pripreme za pregovore traju do 30. marta (Tanjug)

Delegacija Srbije, predvođena direktoricom Kancelarije za evropske integracije Milicom Delević i državnim sekretarom ministarstva pravde Slobodanom Homenom, u Briselu u ponedjeljak počinje pripreme za početak pregovora s Evropskom unijom.

To je prvi i veoma značajan korak za Srbiju na putu ka evropskim integracijama poslije dobijanja kandidature 2. marta, odnosno prva faza u procesu pregovora s Evropskom komisijom (EK), rekao je Homen, koji je i predsjednik Podgrupe za pravosuđe i osnovna prava Stručne grupe Koordinacionog tijela za pristupanje EU.

Pitanje Mihailovića

Moguća rehabilitacija Draže Mihailovića za Srbiju bi predstavljala korak u suprotnom smjeru od Evropske unije, izjavio je izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u razgovoru za beogradski list Danas.

“Prije svega me zabrinjava evidentan pokušaj promjene sistema vrijednosti. Poslijeratna Evropa izgrađena je na antifašističkim vrijednostima, a rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smjeru”, kazao je Kacin.

“Riječ je vođi kolaboracionističkog pokreta i njegova rehabilitacija samo može nanijeti štetu ugledu Srbije”, kazao je on.

Naglasio je kako bi takav potez mogao stvoriti posebno negativne odnose sa susjednim državama.

On smatra da EK jasno pokazuje da se ozbiljno računa na Srbiju i da pitanje pregovora nije nešto što je na “dugačkom štapu”.

“Neposredno posle obezbeđivanja statusa kandidata, ulazimo u pregovore i verujem da ćemo u vrlo kratkom roku uspeti da uđemo i u sledeću fazu evropskih integracija koje će u dogledno vreme dovesti do članstva u EU”, naglasio je Homen.

Povoljnija pozicija

Prema njegovim riječima, posle dobijanja statusa kandidata, Srbija se nalazi u daleko povoljnijoj poziciji kada su u pitanju strane investicije i promoviranje svih onih vrijednosti za koje se ta zemlja godinama zalagala.

“Predstoji nam niz administrativnih i tehničkih aktivnosti koje su neophodne da bi u što kraćem roku došli do cilja, a to je članstvo u EU, koje našim građanima donosi bolji život i povoljniju ekonomsku situaciju”, istakao je Homen.

On je objasnio da članstvom u EU Srbija može računati na nove investicije i nova radna mjesta, razvoj malih i srednjih preduzeća, razvoj infrastrukture, te novac od pristupnih fondova.

Pripreme za pregovore bit će održane od 26. do 30. marta u Briselu i na njima će se obaviti analiza propisa i ukazati na ključne probleme. Na osnovu tih analiza, EU će izabrati pitanja o kojima će pregovarati sa Srbijom, objasnio je Homen.

Pitanja kriminala i pravosuđa

Na pripremama će učestvovati i predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, jer će proces pregovora Srbije i EU početi poglavljima 23 i 24.

U skladu sa novim pristupom EK, prema Homenovim riječima, ta poglavlja će tokom trajanja pregovora biti detaljno praćena.

Poglavlja 23 i 24 se odnose na funkcioniranje pravne države i zaštitu ljudskih i manjinskih prava, legalne i ilegalne migracije, pravo azila, pravosudnu saradnju u građanskim, trgovačkim i krivičnim stvarima, te saradnju pravosudnih, policijskih i carinskih organa u borbi protiv organiziranog kriminala.

U okviru tih poglavlja su i pitanja borbe protiv trgovine drogom i ljudima, pranja novca, ekonomskog i visokotehnološkog kriminala, terorizma, evropskog naloga za hapšenje i procesa ekstradicije, oduzimanje imovine stečene kriminalom, formiranje zajedničkih istražnih timova, kao i saradnju sa Europolom i Eurojustom.

Izvor: Agencije


Povezane

Dopisnica Al Jazeere iz Brisela Katarina Drlja izvještava o otvaranju pregovora, idućem koraku u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. U Uniji se nadaju da će Srbija nastaviti s reformama i napretkom. 

Published On 02 Mar 2012

Članovi Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta podržali su u četvrtak nacrt rezolucije koja poziva da se Srbiji u martu dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. “Datum početka pregovora za EU je bitniji od samog dodjeljivanja statusa kandidata”, javila je reporterka Al Jazeere iz Brisela Katarina Drlja. U Briselu se sumnja da će datum za […]

Published On 12 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO